Mitä sinun tulee tietää ennen taimien ostoa?

Sharing is caring!

Mitä sinun tulee tietää ennen taimien ostoa? Mistä tunnistat hyvän kasvin taimikaupassa? Miten takaat taimillesi parhaan mahdollisen kasvun?

Taimikaupassa käynti ja ostopäätökset voivat olla vaikeita, varsinkin jos sinulla ei ole valmista suunnitelmaa päässäsi. On tärkeää oppia tunnistamaan hyvinvoiva kasvi, jotta saat kasveillesi parhaan mahdollisen kasvuunlähdön.

Lähtökohtaisesti pienet taimitarhat- ja myymälät pitävät hyvää huolta kasveistansa ja haluavat tarjota asiakkailleen parhaat kasvit ja neuvot. Joitain asioita sinun kannattaa kuitenkin myös miettiä ennen ostoksille ryntäämistä. Tästä jutusta löydät vastauksia siihen mistä erotat hyvän taimen ja kuinka pääset alkuun sen hoidossa.

Mitä kasveja ostat?

Yleisin hairahdus, mikä taimikaupassa tehdään on ostaa puhtaasti fiilispohjalta kasveja. Kenties sinulla oli löyhä suunnitelma ostoksille lähtiessäsi. Olit ajatellut ostaa joitain perennoja, puita ja pensaita. Et kuitenkaan ole miettinyt tarkkaan minkälaisia kasveja haet ja mihin ne sijoitat.

Nappaat mukaan kaikkea kivannäköistä enempiä miettimättä. Tulet kotiin hämilläsi auto täynnä kivoja kasveja, eikä sinulla ole aavistustakaan mihin ne sijoitat. Avaat googlen ja alat tutkimaan mitä tuli ostettua. Tämä on tehokas tapa saada rahaa tuhlattua. Voit päästä vähemmällä työllä ja rahanmenolla jos suunnittelet ostoslistan kunnolla ennen kauppaan menoa.

Mistä ostat kasvisi?

Sinun ei tarvitse olla asiantuntija päästäksesi alkuun kasvien kanssa. Kun menet palvelevaan myymälään kuuluu neuvot ja niksit samaan hintaan. Taimet maksavat enemmän kuin halpamarketeissa, mutta huomaat eron kasvin ja palvelun laadussa.

Vaikka et tietäisi mitä perennaa, puuta tai pensasta haet, voit kirjoittaa kauppalistaasi myyjää helpottavia lisätietoja. Kirjoita ylös minkä kokoinen suunnittelemasi alue on, onko se aurinkoinen vai varjoinen, haluatko kukkivia vai vihreitä kasveja, ikivihreitä vai lehtensä talveksi pudottavia. Muista myös budjetti, paljonko haluat sijoittaa rahaa kasveihin. Pitääkö sinun myös ostaa multaa? Näistä lähtökohdista on myyjän helppo auttaa sinua löytämään oikeat kasvit ja tarvikkeet pihaasi.

Hintaa miettiessäsi auttaa budjetin suunnittelussa hintavertailu. Monella tamitarhalla ja myymälällä on myös verkkokauppa, josta voit etukäteen katsella hintoja. Hinta riippuu kasvista ja siihen käytetystä kasvatusajasta. Kotimaisten taimien hinnat ovat perennoissa yleensä 4-18€ kieppeillä. Puut ja pensaat maksavat 15-50€. Aina löytyy toki kalliimpia ja isompiakin vaihtoehtoja, mutta tällä hintahaarukalla pääset alkuun suunnittelussa.

Miltä näyttää terve kasvi?

Kannattaa silmäillä kasvia ennen sen ostoa. Onko sen lehdet ehjät, onko multa kostea ja miltä juuret näyttävät? Muutama keltainen lehti on luonnollista kasveille, eikä haittaa niitä. Rutikuiva multa sen sijaan voi aiheuttaa keltaisia lehtiä ja vaikeuksia juurtumisessa vasta muutaman viikon kuluttua.

Haluat ostaa siis kasvin, joka on hyvin kasteltu, jossa on paljon haaroja, hyvät lehdet ja astiassa kasvavalla taimella kunnollinen juuristo. Juuristoon ei pääse käsiksi muuten kuin kurkkaamalla. Kaikissa astioissa myytävissä taimissa kuuluu olla läpijuurtunut paakku. Tämä tarkoittaa sitä, että kun kasvi otetaan pois muoviruukusta pysyy multa juurien avulla kasassa. Juuret ovat levittäytyneet tasaisesti koko paakun alalle.

Kysy kuitenkin lupa myyjältä ennen kuin nostelet kaikkia kasveja pois ruukuista, se ei ole aina tarpeen. Voit päätellä juurten kunnosta jotain myös kasvin ulkonäöstä. Jos kasvi näyttää todella heikkokasvuiselta ja kasvaa vain toisessa reunaa ruukkua, on juuret todennäköisesti toispuoleiset.

Älä osta kasvia jonka juuret kiertyvät voimakkaasti monta kertaa ruukun suuntaisesti tai kasvavat luutamaisesti vain toisella puolella ruukkua. Hyvinvoivan näköisellä kasvilla on yleensä myös hyvät juuret.

Mikä on taimietiketti?

Mitä sinun tulee tietää ennen taimien ostoa?

Taimen alkuperä on ilmaistu yleensä kasvissa kiinni olevassa lapussa. Tästä etikettilapusta sinun tulisi löytää alkuperän lisäksi kasvin tieteellinen ja suomenkielinen nimi, myyjä tai viljelijä, tuotantomaa ja perusrunko mikäli kasvi on vartettu.

Näiden lisäksi on kaikissa Euroopassa tuotetuissa kasveissa oma EU-passi merkintä. Tällä yritetään ehkäistä kasvitautien leviäminen uusille alueille. Lisäksi voi lapussa lukea testattu käyttötaimi , olla joutsenlippu tai FinE-merkki. Kaikilla näillä merkinnöillä pyritään takaamaan valvottu ja suomen olosuhteisiin sopiva tuotanto. Lue lisää FinE-kasveista täältä.

Monesti kasvin vierellä on lisäksi esittelylappu, jossa lukee kasvin menestymisvyöhykkeet, alkuperä, kasvupaikkavaatimukset, korkeus ja leveys, elinikä, leikkaustarve, hoito ja myrkyllisyys.

Oikeat olosuhteet ja hoito on ratkaiseva asia kasvisi kasvunopeudessa ja hengissä pysymisessä. On hyvä myös hahmottaa minkä kokoiseksi kasvi kasvaa. Usein varsinkin puiden kohdalla on vaikea hahmottaa tulevaa kokoa. Paljon näkee liian tiheään istutettuja kasveja, joita joudutaan pitämään pienenä jatkuvalla leikkauksella tai poistamaan niiden kasvettua liian isoiksi.

Koon hahmottamisessa auttaa kun käyt mittaamassa alueen pihaltasi. Mahtuuko siihen oikeasti 4 metriä leveä pähkinäpensas vai haluatko mieluummin 2 metriä leveän pylväspihlajan. Lapussa ilmoitettu elinikä voi auttaa myös kasvutahdin hahmottamisessa.

Jos ostat pienen puun ja lapussa sanotaan sen olevan lyhytikäinen, voi tämä tarkoittaa 80+ vuotta. Pitkä-ikäiset puut taas elävät vähintään tuplaten eli 160+ vuotta. Pensaat, köynnökset ja perennat elävät lajista riippuen 10-40+ vuotta.

Täysikasvuisia puut ovat noin 20-40 vuotiaina. Perennat, köynnökset ja pensaat ovat täysikokoisia noin 1-5 vuotiaina. Saat siis nopeampia ratkaisuja ostamalla jo valmiiksi isoksi kasvatetun taimen.

Minkä ikäinen on kasvisi ostaessasi sen?

Pääsääntöisesti pienistä kasveista puhuttaessa ovat perennat ostettaessa 1-2 vuotiaita, puut ja pensaat 1-4 vuotta. Paljon pystyt päättelemään myös kasvin koosta ja hinnasta. Isompi ja haaraisempi kasvi on ollut pidempään kasvatuksessa, jolloin hintakin on korkeampi. Täysikokoisen näköiset puistopuut ovat yleensä 15-30- vuotiaita siirtyessään lopulliseen kasvupaikkaansa.

Puista ja pensaista ns.pottitaimet ovat 1- 2 vuotiaita. Pottitaimet ovat usein yhden verson kokoisia kasvin alkuja, joita käytetään muun muassa aitataimina ja metsän istutuksessa. Haaroittuneet taimet taas ovat jo useamman vuoden ikäisiä. Pottitaimien kanssa yleensä kerrotaan myös sen ikä.

Perennoista suurin osa kasvaa yhdessä vuodessa täyteen mittaansa, mutta osan kanssa itäminen ja kasvuunlähtö voi viedä aikansa. Saattaakin olla, että perennaa on kasvateltu jo neljä tai viisi vuotta ennen myyntikoon saavuttamista.

Se koska voit odottaa satoa tai kukkia kasveilta riippuu täysin lajista ja lajikkeesta. Perennat pääsääntöisesti kukkivat istutusta seuraavana vuonna. Poikkeuksiakin on, esimerkiksi pioni yleensä sopeutuu uuteen paikkaan muutaman vuoden ajan ennen kuin alkaa kukkimaan. Tammi tekee terhoja aikaisintaan kolmekymmentävuotiaana ja omenapuu tekee muutamia omenoita jo viisivuotiaana.

Mitä sinun tulee tietää ennen taimien ostoa?
Nämäkin kasvit ovat jo useamman vuoden vanhoja. Kasvissa kiinni olevista lapuista saat lisätietoja myös kasvin kestävyydestä ja kasvupaikasta.

Pitääkö kasvi leikata ennen istutusta?

Leikkaustarve riippuu kasvista. Hyvin juurtunut ja hoidettu ruukkutaimi ei kaipaa istutusvuonna leikkausta. Se on saanut taimitarhalla kaiken siihen asti tarvitsemansa leikkauksen. Sen sijaan vanha kasvi, jonka siirrät uuteen paikkaan saattaa hyötyä leikkauksesta.

Vanhaa kasvia siirrettäessä on haasteena saada kunnolla juuristoa mukaan. Juuristo on levittäytynyt vähintään yhtä laajalle kuin lehdetkin, tärkeää olisi saada mukaan mahdollisimman paljon hentoja hiusjuuria. Hiusjuuret ovat kaikista pienimpiä juuria, jotka sijoittuvat pääosin juurien kärkiin.

Tälläisissa siirto-operaatioissa voit typistää oksia. Yleensä lehtimassasta on turvallista poistaa noin 1/3 istutustilanteessa, joktin kasvit kestävät myös alasleikkauksen (20-30cm korkea). Typistäminen ja lehtimassan poisto ohjaa energiaa paremmin juurten muodostumiseen ja saat varmemman kasvuunlähdön kasvillesi.

Istutus

Saat istutukseen kasvikohtaiset vinkit asiantuntevalta myyjältä. Muutamia tärkeitä kaikkia kasveja koskevia ohjeita ovat kuitenkin kunnon kastelu, oikea kasvualusta ja istutuskuopan koko.

Kastelu

Tärkeää on pitää kasvi kosteana ennen istutusta ja ensimmäiset kaksi kuukautta istutuksen jälkeen. Paras on kastella kunnolla ja harvoin. Puille voit antaa 40 litraa vettä istutuksen yhteydessä ja jatkossa viikon välein uudestaan. Pensaille ja perennoille riittää max 10 litraa viikon välein.

Harva ja kunnollinen kastelu auttaa juuria hakeutumaan paremmin syvemmälle maahan, josta kasvi saa itse pumpattua tarvitsemansa veden. Kahden kuukauden aikana kasvi juurtuu ja vedenotossa tärkeät hennot hiusjuuret pääsevät kehittymään. Muutaman ensimmäisen vuoden kun jaksat kastella kasvia saat hyvän kasvuunlähdön ja se tulee olemaan seuraavina vuosina lähestulkoon huoltovapaa.

Kasvualusta

Muista miettiä valmiiksi myös kasvualusta. Tarkista onko kasvisi happaman maan vai kalkkipitoisen maan kasvi. Suurin osa kasveista viihtyy lievästi happamassa maassa jonka pH on noin 6,5.

Aina et tarvitse uutta pussimultaa. Voit myös käyttää kompostia tai maatunutta hevosenlantaa. Sekoita uusi kasvualusta huolella istutuskuopastasi kaivamaan maahan. Näin saat hyvän tasaisen pohjan.

Vanhan pohjamaan mukana oleminen on tärkeää. Ei ole järkevää kaivaa vain kuoppaa ja täyttää se uudella kasvualustalla. Kasvi kasvaa kyllä siinä hyvin, mutta juuret hakeutuvat aina ravinnepitoisempaa aluetta kohden. Pahimmassa tapauksessa juuret jäävät kiertämään kehää tekemääsi ravinnepitoiseen istutuskuoppaan, eivätkä ikinä levittäydy koko latvuston leveydeltä olemassa olevaan maahan. Huomaat tämän muutaman vuoden päästä, kun kasvi näyttää kitukasvuiselta ja rupeaa kaatumaan ilman tukikeppiä. Toinen yleinen syyllinen tähän ilmiöön on myyrät.

Istutuskuoppa

Kaiva kuoppa, joka on kaksi kertaa syvempi ja leveämpi kuin olemassa olevan kasvin ruukku. Kuoppa on hyvä olla muodoltaan kulmikas ennemmin kuin pyöreä. Juuret levittäytyvät nopeammin kulmikkaassa istutuskolossa. Sekoita kaivamaasi maata uuden kasvualustan kanssa ja kastele kuoppa. Veden imeydyttyä istuta kasvi samaan svyyyteen missä se olikin jo ruukussaan. Tiivistä kevyesti istutuskuopan reunat ja kastele taas kunnolla. Voit laittaa istutuskohdan päälle haketta tai olkea, se auttaa pitämään kosteuden maassa paremmin ja estää ei haluttuja kasveja kasvamasta.

Muista pyytää apua

Tässä oli esiteltynä muutama asia mitä sinun tulee tietää ennen taimien ostoa. Istutuksesta kerron vielä tarkemmin ensi viikolla. Toivottavasti tämä selvensi vähän sitä mistä kasveja kannattaa ostaa ja miten pitkään niitä valmistellaan myytäväksi.

Ostaminen on helppoa kun löytää ammattitaitoisen myyjän avuksi. Hakeudu puutarhamyymälään markettien sijasta tai pyydä minulta apua pihakonsultointiin ja kauppalistan tekoon. Mielelläni neuvon ja käyn läpi kanssasi ideoita ja sinun olosuhteisiisi sopivia kasveja.

Muista kilauttaa myös kaverille. Taimien osto on kivaa kaverin kanssa. Sopikaa yhteiset päivät istutuksiin ja shoppailuun. Saatte toisiltanne tukea ostopäätöksiin ja apua istutustyöhön.

2 kommenttia artikkeliin “Mitä sinun tulee tietää ennen taimien ostoa?

Kerro mielipiteesi