Lue kesäkukkien istutus ja sommittelu vinkit

Sharing is caring!

Lue kesäkukkien istutus ja sommittelu vinkit. Onko sinusta tuntunut vaikealta tehdä yhdistelmiä eri kukista? Haluaisitko kenties vaihtelua perinteisiin kukkaistutuksiisi? Tai oletko ensimmäistä kertaa kesäkukkasostoksilla? Lue eteenpäin ja kerron vinkit istutusten tekoon ja hoitoon.

Valikoima puutarhamyymälöissä on iso ja joka vuosi kehitetään jotain uutta. Helposti joutuu myymälöissä hämäännyksen valtaan, eikä osaakaan päättää mitä ostaa mukaan. Helpottaa kun miettii ensin montako astiaa sinulta löytyy ja montako kasvia saat niihin mahtumaan.

Yleensä tarvittavien kasvien ja mullan määrä arvioidaan liian vähäiseksi. Kesäkukkia verrataan helposti monivuotisiin istutuksiin. Kesäkukat voi kuitenkin huoletta istuttaa tiheämpään kuin monivuotiset istutukset. Muutaman kuukauden aikana eivät kasvit ehdi juurikaan levitä, eikä tyhjiä kohtia tarvitse istutuksiin jättää. Hyvä käytännön konsti tarvittavan määrän hahmottamiseen on asettaa ruukut tyhjään astiaan. Saat näin selville minimimäärän istutettavista kasveista. Tähän määrään kannattaa kuitenkin lisätä aina muutama kukka, jos haluaa runsaan näköisen istutuksen.

Mallaa ja sommittele kasveja astiaan. Näin saat käsityksen tarvittavasta kasvimäärästä.

Istutus

Laita ensimmäisenä kasvit kastumaan kunnolla. Helpointa tämä on tehdä laittamalla kasvit isompaan astiaan, odottamaan varsinaiseen ruukkuun pääsyä. Kosteus on tärkeä osa juurtumista. Huolehdi, että kasvisi ja multasi pysyvät kosteana erityisesti ensimmäisten parin viikon aikana. Pari viikkoa on aika, jossa suurin osa kasveista saa jo juurensa leviämään ja levittäytymään.

Mieti myös astiavalintaasi. Haluatko, että se on leikittelevä ja erilainen ratkaisu. Onko teillä kesäkukat vanhassa saappaassa, puutiinussa, padassa vai kenties pärekorissa? Kenties haluat selkeälinjaisen ja näyttävän astian. Tai haluatko, pitää astian piilotettuna ja kasvit pääosassa? Mieti, mikä vaihtoehto sopii talosi, pihasi ja ennenkaikkea sinun tyyliisi.

Erilaiset kosteutta pidättämättömät astiat kannattaa vuorata muovilla, ennen kasvualustan lisäämistä. Näin pidät ne hyvänä myös ensi vuotta ajatellen. Salaojita valitsemasi astia tai istuta kasvit reiälliseen ruukkuun.

Salaojituksen ideana on estää kasveja mätänemästä. Tähän riittää pohjalla olevat isommat materiaalit, jotka luovat ruukun pohjalle vesitilan. Laita astian pohjalle esimerkiksi soraa ja ruukunpalasia, ne luovat tarvittavia ilmarakoja. Sateisena kesänä tai innokkaan kastelijan toimesta ruukussa saattaa seistä vettä. Seisova vesi saa kasvien juuret äkkiä hapettomaan tilaan ja hukkumaan.

Lue kesäkukkien istutus ja sommittelu vinkit

Lisää salaojituksen päälle kunnon kerros kesäkukille suunniteltua kasvualustaa. Valmiit kesäkukkamultaseokset ovat hyviä vaihtoehtoja. Niissä on aloituslannoite kunnossa ja usein joukkoon on lisätty myös kosteutta pidättäviä rakeita. Mieti myös astiasi koko ja mittasuhteet kuntoon. Isompi multatila pysyy pidempään kosteana ja säästää sinua kastelun suhteen.

Tässä vaiheessa voit ottaa kasvit pois vedestä ja ruukuista ja mallata ne paikoilleen. Kutittele tiukkoja juuripaakkuja auki ennen istutusta, näin saat ne paremmin juurtumaan ja kasvamaan. Lisää multaa kasvien ympärille ja tiivistä keyesti multaa kasvien välistä ja pinnalla. Muista jättää kasteluvara. Kasteluvaralla tarkoitetaan muutamaa senttiä tilaa ruukun yläreunasta. Astian reunaan saakka laitettu kasvualusta tulvii äkkiä yli äyräiden kastellessa, kasteluvara estää tämän.

Lue kesäkukkien istutus ja sommittelu vinkit
Juuria kannattaa kutitella auki. Voit vähän sormin repiä juuria tai veitsellä tehdä viillon juuurimassan pintaan.

Lue kesäkukkien istutus ja sommittelu vinkit
Helppo tapa istuttaa on laittaa pohjalle hieman multaa ja kasvit. Tämän jälkeen lisäät kasvien ympärille multaa.

Lannoitus

Kesäkukat tarvitsevat lannoitusta kukkiakseen pitkään. Puutarhalla annetut eväät eivät kestä pitkään. Voit lannoittaa kasteluveden joukkoon laitettavilla lannoitteilla tai laittaa kasvualustaan lannoituksen. Helppo tapa lannoittaa on laittaa kukkiville kasveille tarkoitetut puikot suoraan multaan. Niiden liukeneminen kestää useamman kuukauden, eikä sinun tarvitse niitä kesän aikana lisätä. Hoitona jää jäljelle vain kastelu ja nyppiminen.

Kastelu

Kasteluveden tarve riippuu valituista kasveista ja keleistä. Tässäkin pätee sääntö: oikea kasvi oikeaan paikkaan. Tarkkaile onko paikkasi aurinkoinen vai varjoinen ja valitse kasvisi sen mukaan. Erittäin hyvin paahdetta sietävät esimerkiksi pelargonia ja olkikukka. Varjossa taas porskuttaa liisat (uudenguinean- ja ahkeraliisa) ja verenpisarat.

Varjon ja auringon kasveista puhuttaessa harvoin viitataan ääripäihin. Huomaa, että kaikki kukkivat kukat tarvitsevat jonkin verran valoa. Äärimmäinen kuumuus on myös monelle kasville liikaa.

Kuumalla kelillä ja aurinkoisella paikalla saatat joutua kastelemaan päivittäin. Sateisena kesänä saattaa kerran viikossa riittää. Helpointa onkin tunnustella sormin multaa tai nostaa astiaa ylös ennen kastelua. Kevyen tuntuinen astia kaipaa vettä. Sormella voi taas testata, kun upottaa multaan sormea parin nivelen syvyydeltä. Mikäli multa on kuiva tältä matkalta voi kasvit kastella. Pintakuivuus ei yleensä kerro totuutta, siksi kannattaa sormi upottaa vähän syvemmälle.

Kun kastelet, kastele kunnolla. Juuret hakeutuvat sinne, missä vesikin on. Jos kastelet jatkuvasti kevyesti mullan pintaa, juuret jäävät myös mullan pintaan. Seurauksena kasvit pysyvät heikosti pystyssä tuulen tuiverruksessa. Kun taas kastelet harvoin ja kunnolla ehtii vesi mennä astian pohjalle ja juuret suuntaavat myös pohjalle, hyödyntäen koko multatilan.

Nyppiminen

Kukkia jalostetaan jatkuvasti myös helpommiksi hoitaa. Pienikukkaiset kukat ovat yleensä sellaisia, jotka pysyvät siistinä ilman nyppimistä. Miljoonakello ja lumihiutale ovat yksiä näistä helppohoitoisista kasveista, jotka karistavat itse kukkasensa, Estetiikan lisäksi nyppimiseen liittyy myös kasvin tapa lisääntyä. Kukat ovat pölytystä varten. Pölytyksen onnistuttua kukka muuttuu siemeneksi ja pian koko kasvi tekee vain siemeniä. Pidennät kukintaa nyppimällä kukat pois ennen siemenkodan muodostusta. Näin kannustat kukkaa tekemään lisää kukkaa. Ahkeralla nyppimisellä saa usean viikon lisä-aikaa kesäkukille.

Sommittelu

Voit yhdistää useamman kasvin, tai tehdä näyttävän kokonaisuuden vain yhdestä kukasta. Yhden kukan istutus tekee yleensä selkeämmän kokonaisuuden kuin usean kasvin yhdistelmä. Toisaalta usean kasvin yhdistelmä on luonnollisempi ja monipuolisempi vaihtoehto. Kaikkien kasvien ei tarvitse myöskään olla pelkästään kukkivia. Joukossa voi olla myös syötäviä kukkia, yrttejä, perennoja ja viherkasveja.

Yhden kukan istutuksesta käytetään myös nimitystä massaistutus. Tällaiseen sopii hyvin kasvit joilla on selkeä ja näyttävä kukinto, tai erikoinen lehtimuoto. Perinteisesti begoniat, petuniat, verenpisarat, hopealehdet ja mehitähdet ovat olleet suosittuja massaistutuksissa. Erityisesti massaistutuksissa saa kasvit istuttaa hyvin tiuhaan. Ne voivat olla aivan kiinni toisissaan. Myöskään kasvit eivät suutu, jos juuripaakkua vähän litistellään. Sillä tavoin mahdutetaan ruukkuun vielä tiiviimpi istutus.

Monen kukan yhdistelmistä on erilaisia nimitystapoja, mutta jos lähdet googlettamaan on cottage garden yksi mielenkiintoinen tyyli. Brittiläisten mökkipuutarhojen yhdistelmä istuu myös suomalaiseen mökkimaisemaan. Ideana on yhdistää hyötykasveja ja kaunista kukkivaa samaan astiaan. Monen kukan istutuksista tulee silmää hivelevät, jos yhdistelet erikorkuisia ja erimuotoisia kasveja keskenään. Usein yhdistelläänkin jotain korkeaa, valuvaa ja keskikokoista.

Lue eteenpäin, löydät muutamia esimerkkejä yhdistelmistä. Kaikkia alla mainittuja voi toki käyttää myös yksinään massoissa.

Lue kesäkukkien istutus ja sommittelu vinkit
Tämän puolivarjoisan istutuksen tavoitteena on peittää muovinen parvekelaatikko, muttei kuitenkaan näkymää ikkunasta ulospäin. Istutus ei ole “hetivalmis”, vaan sen on tarkoitus kasvaa ja täyttää tilaa syksyyn asti. Halutessaan heti runsaan lopputuloksen, tähän voisi siis laittaa vielä muutaman kasvin. Perinteiseen parvekelaatikkoon menee noin kymmenen pientä kasvia ja 20 litraa multaa. Tämän istutuksen kasvit kasvavat alaspäin (suikeroalpi, lobelia, mustasilmäsusanna), mätästäen (timjami) ja ylöspäin (härmesalvia).Voit myös aina lisätä mielenkiintoa ja paikata aukkoja erilaisten koristusten kanssa. Tässä tonttu korvaa yhden salvian.

Lue kesäkukkien istutus ja sommittelu vinkit
Muutamista astioista voi tehdä myös kivoja kokonaisuuksia. Tässä kuvassa näkyy etualalla yrttilaatikko (curry-yrtti ja persilja), Sen takana cottage garden tyyliinen kombo (kaunopunahattu, keijunkukka, vernpisara, maahumala, timjami ja basilika). oikeassa reunassa on massaistutus keijunkukasta.

Varjon yhdistelmiä

  • Kuunlilja (perenna), ahkeraliisa ja muratti
  • Verenpisara, verbena ja kähäräpersilja
  • Risiini, iresine ja begonia
  • Kotkansiipisaniainen (perenna), lumihiutale ja tulikruunu
  • Orvokki, apinankukka ja liisukka
  • Poutapilvi, lankaköynnös (huonekasvi) ja jalohortensia

Auringon yhdistelmiä

  • Hopeavitja, pelargonia ja suikeroalpi (perenna)
  • Siniviuhka, keijunkukka (perenna) ja neilikka
  • Nukenkaulus, hopeavillakko ja maahumala (perenna)
  • Hämähäkkikukka, petunia ja tähtisilmä
  • Olkikukka, hopeayrtti ja revonhäntä
  • Verililjapuu (viherkasvi), mustasilmäsusanna ja köynnöskrassi
  • Tulilatva (huonekasvi), mehitähdet (perenna) ja samettikukka

Paras valikoima kesäkukkien shoppailuun on ennen juhannusta. Juhannuksen tienoilla taas kannattaa olla alehaukkojen liikenteessä. Valikoima ei ole enään niin runsas, mutta edullinen. Monet kausikasvien kasvattajat laittavat tällöin loput kasvit pois alennuksella.

Viime vuosina on myös ollut kasvavaa kysyntää kukkivista kesäkukista juhannuksen jälkeen. Muutama kotimainen kasvattaja on myös tähän toiveeseen vastannut ja osa myymälöistä tilaa myös hollannista kesäkukkia myös loppukesälle. Mattimyöhäisillekin on siis vielä toivoa, saatat hyvinkin löytää vielä heinäkuussa kesäkukkia. Voit myös heittäytyä luovaksi ja korvata kesäkukat kokonaan perennoilla sekä viherkasveilla. Niitä on saatavilla huomattavasti pidempään ja saat niistä myös monivuotisia kavereita. Viherkasvit on helppo ottaa sisään talveksi ja perennat istuttaa maahan.

Tästä Gardenersworldin jutusta löydät englanniksi muutaman idean lisää.

Lue myös tämä juttu. mikäli väreillä ja muodoilla leikkiminen kiinnostaa sinua.

Yksi kommentti artikkeliin “Lue kesäkukkien istutus ja sommittelu vinkit

Kerro mielipiteesi