Montako daaliaa sinulla on?

Sharing is caring!

Montako daaliaa sinulla on? Oletko jo hypännyt mukaan daalioiden ihastuttavaan maailmaan vai harkitsetko vielä? Daalioista löytyy valtava kirjo erilaisia kukkamuotoja ja värejä. On pyöreää pallomaista ja rimpsureunaisia harottavia kavereita. Löytyy myös kerrottua ja yksinkertaista muotoa. Kokojakin on jalostettu pienistä 5cm halkaisijaltaan olevista kukista aina yli 25 cm halkaisijaltaan oleviin lautasen kokoiseen kukkiin.

Tiesitkö, että tämä alunperin Meksikosta oleva kasvi on ollut myös perunan tapaan ruokakäytössä. Itse en ole raaskinut kokeilla, sitä tähän tarkoitukseen. Nautin mieluummin runsaasta kukinnasta, istuttamalla mukulat maahan seuraavana vuonna.

Luulin ennen, että daalioiden hoito ja talvetus on kovin vaikeaa. Yllätyksekseni täytyykin todeta, että kasvi on huomattavasti mainettaan helppohoitoisempi. Lue eteenpäin ja saat selville, miten daaliaa hoidetaan ja lisätään.

Jännittääkö sinuakin daalian mukuloista jakaminen?

Daalioita on älyttömän helppo lisätä mukuloista. Voit jakaa yhdestä ryppäästä useampaan osaan. Jokainen pieni pötkö on mahdollinen alku uudelle kasville. Leikkaat vain niin, että pötköjen yläosissa olevat leposilmut tulevat mukaan. Leposilmuja nimitetään daalialla usein myös silmiksi. Alla näet kuvan, josta hahmotat paremmin mistä on kyse.

Daalian mukula
Silmä on joskus hyvinkin selkeä, mutta yleensä sen huomaa pienenä nystynä kaulan päässä. Mukuloita voi olla ihan minkä mallisia vaan ja kaikki lähtevät kasvuun, jos silmä ja kaula vain löytyy.

Tästä tulee monelle mörkö kun ruvetaan puhumaan silmistä ja mietitään, miten moneen osaan sen mukulan uskaltaa jakaa. Jos sinua epäilyttää materiaalisi määrä, voit aivan huoletta jättää koko juurakon jakamatta. Pistät vain takaisin maahan istuttaen mukulakasan joka vuosi.

Voit myös leikata monesta mukulapötköstä muodostuvan juurakon kahtia ja laittaa sellaisenaan maahan. Pelkästään juurakon puolittamisella saat jo kasvisi tuplattua. Pienessä tilassa ei voi ihan älyttömästi istutella mukuloita, mutta takuuvarma lahjahitti on antaa toiselle viherpeukalolle daalian mukula. Lahjoita iloa siis eteenpäin, jos koet ettei tilasi riitä.

Tiesitkö, että mukulapötkylän koolla ei ole vaikutusta tulevan kasvin kokoon. Myös pieni pötkylä tekee ison kasvin, jos siinä vain on niska ja silmä kunnossa. Yksi pötkylä tekee kesän aikana 3-15 uutta pötkylää. Tässä piileekin daaliaharrastuksen koukuttavuus. Niitä saa lisättyä älyttömän helposti.

Pistokkaat

Daalian jakaminen mukuloista tehdään joko syksyllä tai aikaisin keväällä. Pistokkaat otetaan kevään kasvusta. Suomen olosuhteissa pistokkaaksi aiottavat materiaalit kannattaa esikasvattaa. Näin niihin ehtii kesän aikana kehittyä myös kunnon mukula, eikä vain hentoja juuria.

Tälläisiä mukulattomia pistokkaista otettuja daaliota myydään usein kesädaalian nimellä kaupoissa. Tutki ja haastattele myyjää valmiiksi kukkivaa daaliaa ostaessasi. Pistokkaan ottoajankohdasta riippuen et välttämättä ehdi meidän olosuhteissa kesän aikana saamaan tällaisestä kasvista mukulaa, joka olisi tarpeeksi iso talvehtimaan.

Itse otettu pistokas sen sijaan ehtii tehdä kunnon mukulankin. Yleensä syksyn tullen kasvista löytyy 2-3 mukulapötkylää.

Pistokkaan ottaminen ei haittaa emokasvia, eikä hidasta sen kasvua. Kannattaa siis rohkeasti kokeilla myös tätä lisäystapaa. Pistokkaita varten kannattaa aloittaa esikasvatus jo talvella helmi-maaliskuussa. Tarvitset kasvatukseen kosteutta, valoa ja lämpöä. Lämpömatto ja läpinäkyvä muovi, sekä kasvivalo ovat hyviä apuvälineitä siementen ja pistokkaiden kasvatuksessa.

Esikasvata mukulat, niin että ne ovat osittain mullan pinnan päällä, näin sinun on helppo nähdä mistä kohtaa otat pistokkaan. Tässä vaiheessa, et vielä tarvitse lämpömattoa. Normaali huoneenlämpötila riittää. Kun versot ovat noin 10 cm korkuisia voit leikata ne irti pistokkaita.

Pistokas juurtuu parhaiten, kun otat mukaan pienen palan mukulaa. Daalian pistokkaat tarvitsevat korkeaa ilmankosteutta ja lämpöä juurtuakseen. Istuta pistokkaat ilmavaan kylvömultaan. Laita pistokkaiden päälle läpinäkyvä muovipussi ja aseta pistokkaat lämpömaton päälle noin 20 asteen lämpötilaan. Sumuttele kasveja muutama kerta päivässä. Juurtuminen alkaa muutamassa viikossa ja noin kuukauden kuluttua ovat pistokkaat valmiit maahan laitettavaksi.

Tästä linkistä klikkaamalla löydät Sarah Ravenin, brittiläisen puutarhurin vinkit daalian pistokkaiden ottamiseen.

Lue tästä muita vinkkejä pistokkaiden ottamiseen.

Montako daaliaa sinula on?

Siemenlisäys

Voit myös tehdä omia daaliasekoitelmia siemenistä. Yksi daalian viehätyksestä on sen laaja kirjo ulkonäössä ja lajikkeissa. Daalia tekee helposti itäviä siemeniä ja ulkonäkö sekoittuu äkkiä muiden daalioiden kanssa. Kannattaakin varautua yllätyksiin lopputulosten kanssa.

Paras aika siementen ottamiseen riippuu lajikkeesta. Syyskesällä yleensä alkaa kukat olemaan valmiita tekemään siemenkotia. Terälehdet tippuvat ja siemenkota muodostuu kukan keskustan ympärille. Painamalla siemenkotaa pystyt arvioimaan oikeaa hetkeä. Jos siitä valuu nestettä, anna sen vielä kypsyä. Voit myös kerätä siemenkotia varsineen maljakkoon ja antaa niiden kypsyä loppuun leikko-oksina.

Kerää kuivat siemenet paperipussiin ja säilytä kuivassa paikassa talven yli. Hyvä säilytyspaikka oikeastaan kaikille siemenille on jääkaappi. Viileä ja kuiva säilytystila pitää siemenet paremmin itävinä.

Keväällä voit ottaa siemenet esiin ja kylvää ne kylvömultaan. Peitä siemenet ohuesti mullalla tai soralla. Peitä läpinäkyvällä muovilla ja sumuttele useasti. Itäminen tapahtuu noin viikossa. Kasvien kasvaminen ulos istutettavaksi kestää noin kuukauden.

Parhaat olosuhteet daalian idätykseen ovat samat kuin aiemmin mainituissa pistokkaissa. Tässä kannattaa myös ottaa huomioon ajoitus. Jos haluat saada siemenkylvösi talvehtimaan mukuloina, kannattaa kylvöt aloittaa viimeistään 6 viikkoa ennen viimeisiä pakkasia. Etelä-Suomessa tämä tarkoittaa maaliskuun loppua ja pohjoisessa huhtikuun loppua.

Muista, että mikään ei estä sinua kasvattamasta daalioita pelkkinä kesäkukkina. Ne kukkivat kyllä hyvin siemenestä, vaikka kylväisit ne vasta toukokuussa. Mukuloita et kuitenkaan välttämättä myöhäisestä kylvöstä saa. Siemenet eivät ole suuri sijoitus. Paketti siemeniä maksaa noin 3€ ja sillä hinnalla saat monta kymmentä kasvia.

daalian siemenet
Siellä ne siemenet kypsyvät kovaa vauhtia.

Daalia leikkokukkana

Daalialla ei ole kovinkaan hyvä maine pitkään kestävänä leikkokukkana. Tämä johtuu osittain sen käsittelystä ja matkaamasta matkasta. Kukkakaupasta ostettu kukka kestää noin viisi päivää. Omasta puutarhasta leikattu daalia kestää noin 5-7 päivää maljakossa. Oikea aika poimia kukka vaasiin on silloin kun kukka on jo kokonaan auki ja varsi ei taivu kukkaa heilutellessa.

Leikkaa kukka heti aamusta. Käytä puhtaita teräviä puutarhasaksia tai veistä. Laita varsi heti veteen. Laita leikkaamasi kukka ainakin ensimmäiseksi yöksi viileään paikkaan. Tämä pidentää myös leikkokukan ikää.

Voit edistää leikkokukkien muodostusta latvomalla kasviasi. Kukkia tulee, vaikka et latvoisikaan sitä, mutta kukkavarret ovat maltillisemman paksuisia ja niitä on enempi, mikäli leikkaat kasviasi.

Onko sinullekin käynyt näin?

  • Mätänikö mukulasi? Mukula mätänee ja/tai saa helposti tauteja. Väärät olosuhteet altistavat kasvin stressille ja taudeille. Daalia pitää hyvin vettä läpäisevästä maasta ja usein sen kohdalla ongelmien taustalla onkin syynä liika kosteus. Daalioilla kuten muillakin kasveilla on omat tuholaisensa ja tautinsa. Ne ovat alttiita härmälle ja virustaudeille. Etanat ja kuoriaiset viihtyvät myös niissä. Paras tapa ehkäistä tauteja kasvilla kuin kasvilla on istuttaa oikea kasvi oikeaan paikkaan. Tutustu siis aina etukäteen kasvattamasi kasvin olosuhteisiin.
  • Koska on oikea aika nostaa mukula? Mukula on hyvä nostaa ylös maasta talvisäilytykseen siinä vaiheessa, kun lehdet tummuvat ensimmäisten pakkasöiden jälkeen. Kannattaa malttaa odottaa muutama viikko ensimäisten pakkasten jälkeen, sillä mukula kestää paremmin talven yli, kun kasvusto on saanut pienen pakkasenpureman. Meidän olosuhteissa ei pysty talvettamaan maassa mukulaa, liian kauan maassa ollut mukula vain mätänee pois.
  • Paleltuiko kevään kasvusi? Syynä on liian aikaisin ulos laittaminen. Daaliat ovat hyvin kylmänarkoja. Yksikin hallayö voi saada lehdet paleltumaan. Mukula usein selviää pienistä halloista, mutta lehtien uudelleen kasvaminen ottaa oman aikansa.
  • Nahistuiko mukula säilytyksessä? Daalian mukula eli juuri ei pidä kosteasta. Usein ajatellaan, että tarvitaan kellari mukuloiden säilytykseen. Tavallinen kuivahko ja hieman viileämpi komerokin riittää. Voit pyöräyttää mukulat kevyesti soraan tai kasvualustaan ja laittaa laatikossa viileään komeroon tai jääkaappiin odottamaan kevättä.
  • Säilytitkö mukulaa oikein? Ihanteellinen säilytyslämpötila on neljän ja kymmenen plussa-asteen välillä. Ennen säilytykseen laittoa kannattaa mukulat pestä huolella. Näin vältät mukularyppäiden koloissa muhivan kosteuden aiheuttamat homevauriot. Samasta syystä kannattaa myös antaa mukuloiden kuivahtaa vuorokausi ennen varastoon pakkaamista. Kasvin kannalta ei ole väliä jaatko mukuloita syksyllä vai keväällä.

Mistä hankit hyviä daalioita

Voit onnistua löytämään hyviä juurakoita ihan ruokakakaupoistakin. Varminta on kuitenkin tilata niitä suoraan kasvattajilta. Suomessa harrastajia löytää facebookin daaliaryhmistä. Isompaa määrää halutessasi, kannattaa googletella ulkomaalaisia alkuja.

Mukulaa ostaessasi kannattaa katsoa mukulan kuntoa. Onko se kovin kevyt ja ryppyinen ja onko siinä “silmä” näkyvissä. Ihanteellinen pötkylä on napakka sormien alla ja siinä näkyy selkeästi uinuva silmu eli silmä.

Valikoima on valtaisa ja pää on äkkiä pyörällä niitä selaillessa. Itse olen onnistunut järkeilemään tilattavien määrää laskemalla ensin käytettävissä olevan tilan. Tilaa miettiessäsi kannattaa muistaa, että daalia sopii hienosti myös ruukkuistuksiin.

Lehtimassaa ja rehevyyttä tulee yhdestä kasvista paljon. Kovinkaan montaa kasvia ei yhteen ruukkuun saa mahtumaan. Hyviä yhdisteltäviä daalioiden kanssa on alaspäin valuvat köynnökset, kuten muratit, suikeroalpit ja maahumalat.

2 kommenttia artikkeliin “Montako daaliaa sinulla on?

  1. Pidän itse valtavasti daalioista ja niiden upeasta värikirjosta. Hankin viime keväänä daalian alkuja kasvitukusta puutarhaani ja nyt haaveilen, että saan niitä lisää ensi vuodeksi omista mukuloista. Onpa hyvä, että jaoit noin tarkan kuvan daalioiden leposilmusta, jotta kukkien lisääminen varmasti onnistuu.

    1. Mahtavalta kuulostaa tuo sinun daaliahaaveesi. Siihen minäkin pyrin pikkuhiljaa, koska kukkiahan ei voi ihmisellä olla liikaa.

      Aina unohtuu ottaa kuvia, mutta lupaan jossain vaiheessa lisätä useammankin kuvan leposilmuista ja kukista.

Kerro mielipiteesi