Tehdäänkö sinullekin mahtava puutarha?

Sharing is caring!

Tehdäänkö sinullekin mahtava puutarha? Kenties sinäkin olet kierrellyt haikaillen puutarhoissa ja ihastellut televisio-ohjelmissa mahtavia puutarhoja? Me kaikki puutarhoihin höyrähtäneet teemme sitä aina uusissa pihoissa. Aivan sama onko kyseessä kaverin puutarha vai joku mahtava arboretum.

Puutarhaihmiselle ja etenkin tuoreelle pihan omistajalle iskee välitön tarve saada itselle kanssa samanlaisia kasveja. Innoissaan sitä kierrellään ja höyrytään kaikista kauniista yksityiskohdista ja kukista. Yleensä onkin helppo listata ja tutkia, mitä kasveja ihailemastasi puutarhasta löytyy ja yrittää matkia näkemäänsä. Tämä on tärkeää kasvitietouden kasvastusta, mutta siinä piilee myös ansa.

Oletko pysähtynyt miettimään miten ihailemasi puutarhan tunnelma syntyy? Se on se jokin, joka tekee pihastasi ryhdikkään ja mielenkiintoisen katseltavan jokaiseen vuodenaikaan.

Kun rupeat tarkemmin katsomaan ihailemiasi puutarhoja, huomaat miten ne ovat rakennettu. Mikä on puutarhan runko ja mistä tunnelma muodostuu. Tärkeintä ei olekaan ne ihanat pienet yksityiskohdat vaan isot selkeät asiat.

Tehdäänkö sinullekin mahtava puutarha?
Monissa pensaissakin on näyttävä kukinto. Syyshortensiaan tulee loppukesästä vaalea kukinto. Kukka pysyy kiinni aina kevääseen saakka. Siitä saa myös ihania leikkokukkia kotiin.

Pihan runko

Pihan runkoa voisi verrata rakennuksen runkoon. Siinä on ryhdikkäät ja selkeät raamit tulevalle. Kun valmiina on katto ja seinät, voi alkaa miettimään pienempiä yksityiskohtia. Puutarhan runko muodostuu puista, pensaista, poluista ja isoista katseenvangitsijoista. Laita pihallasi ensin kuntoon nämä asiat ja mieti vasta sitten muita yksityiskohtia.

Perennat toimivat ikään kuin tapetit, taulut, sohvatyynyt ja koristeet. Ne laitetaan viimeisenä ja ne sitovat kokonaisuuden yhteen. Ne eivät tule pihalta esiin ilman kunnon runkoa.

Hyvin usein näkee pihoja joiden suunnittelu on aloitettu nurin kurin. Ensin on hankittu tyhjälle nurmikolle kaikkea kivaa. Siroteltu niitä tasaisesti sinne sun tänne, jotta ne täyttävät tilaa ja mahtuvat kasvamaan. Haastan sinut ajattelemaan eri tavalla.

Saat takuulla aikaiseksi harkitun ja vaikuttavan kokonaisuuden kun mietit kasvivalintojasi etukäteen. Harva meistä sisustaa kotiansakaan niin, että huonekalut muodostavat sokkelon ja koriste-esineet ripotellaan sinne minne sattuu mahtumaan. Me suunnittelemme kalusteiden paikat käyttötarpeen mukaan ja pistämme sen kaikista kallisarvoisimman esineen paraatipaikalle. Miksi emme osaa ajatella samalla tavoin puutarhassa? Lue eteenpäin, kerron miten onnistunut puutarha suunnitellaan.

Kulkuväylät

Tärkein ja ensimmäinen asia puutarhassa on hahmottaa mihin eri toimintoja sijoitetaan ja mistä on kätevintä kulkea. Uudessa pihassa olisikin hyvä miettiä ihan rauhassa tulevia pihan toimintoja ja käyttötarkoitusta ensimmäinen vuosi. Polut ja kulkuväylät määrittävät pitkälti sen, mihin luonnostaan alkaa muodostumaan oleskelualueita, kukkapenkkejä, leikkimökkiä, kasvimaata jne.

Listaa siis ensin tarpeesi ja haaveesi toimintojen suhteen. Mene pihallesi ja mieti mahtuvatko sinne kaikki haaveilemasi asiat. Onko sinulla oikeasti tarvetta kaikille suunnittelemillesi toiminnoille? Pieneen pihaankin saadaan paljon aikaiseksi, joskus voi kuitenkin joutua tinkimään siitä trampoliinista tai valtavasta grillialueesta. Määritä siis mihin haluat tilaasi käyttää ja kulkuväyliä sijoittaa.

Katseenvangitsijat

Kun olet määrittänyt mihin haluat polkusi on sinun helpompi hahmottaa tilaa. Pystyt miettimään kulkuväylien ympärille eri toimintoja. Nyt voit päättää tuleeko pihastasi vehreän viidakkotunnelman piha, minimalistinen japanilainen kivipuutarha tai kenties haluat pihaasi välimeren tunnelmaa. Ihan tavallisessakin perhepuutarhassa voi olla luotuna eksoottista tunnelmaa yksinkertaisilla kikoilla.

Katseenvangitsija on helppo ja yksinkertainen tapa tehdä näyttävä kokonaisuus. Yksi iso kivi tai puu tyhjän tilan ympäröimänä voi muodostaa hyvän keskipisteen puutarhallesi. Voit halutessasi ohjata kaikki polut tätä yksittäistä asiaa kohden, jolloin sen merkitys korostuu.

Voit myös luoda optisia harhoja, sijoittamalla katseenvangitsijan horisonttiin. Se voi olla vaikkapa patsas tai ikkuna polun päässä. Näin saat pienenkin pihan tuntumaan isommalta. Vastaavasti lähelle sijoitettu iso asia tekee tilasta intiimimmän ja pienemmän.

Katseenvangitsija on talovertauksessa ikkunat ja ovet. Niitä ei ole pakko olla kuin yksi iso ja näyttävä. Voit kuitenkin jakaa puutarhasi useaan huoneeseen ja sijoittaa joka tilaan ikkunan ja oven, tai pari.

Puut

Puut ovat talosi ja puutarhasi katto. Ne tekevät varjoa ja antavat suojaa. Niiden avulla voit luoda vaikuttavia kujia tai muutamia monikerroksisia kukkapenkkejä. Kenties haluat rivin omenapuita tai muutaman komean jalopuun pihallesi?

Aloita puuvalinnan pohtiminen miettimällä minkäkokoinen pihasi on? Mahtuuko sinne yksi tai useampi täysikasvuinen puu? Onko se varjossa vai auringossa? Haluatko koristeellista vai selkeää linjakasta tyyliä pihaasi? Kaikki nämä kysymykset auttavat sinua valitsemaan pihallesi juuri sitä sinun haluamaasi tunnelmaa. Puista on jalostettu jokaiseen pihaan sopivia lajikkeita. Vähintään yksi puu mahtuu pieneenkin pihaan.

Tehdäänkö sinullekin mahtava puutarha?
Pihlajalla on kaunis syysväritys ja marjoista saa tehtyä omat kettukarkit. Niistäkin löytyy erilaisia versioita. On liuskalehtistä ja riippuvaa, sekä kapeaa pilarimaista vaihtoehtoa.

Pienen pihan puut

Et tarvitse pieneen pihaan montaa puuta. Saat hyvää syvyyttä ja vähän varjoa pihaasi jo yhdestä puusta. Mittaa puun aikuiskoko pihallasi jo ennen taimikauppaan lähtöä. Täysikasvuisen puun hahmottaminen on vaikeaa pienestä taimesta. Hyviä apuvälineita mittaamiseen on puutarhaletku ja maahan siroteltu kalkki. Kun “piirrät” pohjapiirustuksen pihallesi, hahmotat kokonaisuuden paremmin.

Puiden kohdalla koko on ilmoitettu yleensä halkaisijana. esimerkiksi leikkaamaton omenapuu tulee viemään yli kolme metriä tilaa. Voit kuitenkin leikkaamalla tehdä siitä puolet pienemmän. Tai sitten voit valita omenapuun sijasta kapeammin kasvavan rungollisen herukan. Aina löytyy kyllä vaihtoehtoja.

Puista on olemassa myös monia erikoismuotoja. Koristeelliset puut, kuten riippapihlajat, surukuuset, rungolliset syreenit ja peikönpähkinät voivat olla se sinun pihasi vähän erilainen juttu.

Usein kuulee sanottavan, että ei haluta puita pihalle, koska ne varjostavat, roskaavat tai ovat liian isoja pieneen tilaan. Nämä ovat tietysti makuasioita. Väitän kuitenkin, että valitsemalla sinun pihaasi sopivan puun saat tehtyä pienestä pihasta isomman tuntuisen. Aivan kuin kotiakin sisustaessa yksi iso huonekalu tekee tilasta isomman tuntuisen muutaman pienemmän sijasta.

Puilla on myös vaikutusta pihasi ekologiaan. Saat paahteiseen paikkaan varjoa ja lehtipuista hyvää lehtimassaa kompostiin tai katteeksi. Puut toimivat luonnollisina ötökkähotelleina, lintujen ja oravien pesäpaikkana.

Ja vitsit mitä mikroilmastoja voi muutama puu tehdäkään. Voit saada parikin astetta lämpimämmän tai viileämmän tilan pelkkien puiden ansiosta. Mikroilmastojen avulla pystyt siis kasvattamaan myös sellaisia kasveja, jotka eivät puutarhassasi normaalisti talvehdi

Pihasuunnittelu

Pensaat

Pensaat ovat pihan seuraava kerros. Niitä voisi verrata talon seiniin ja tukirakenteisiin. Pensaiden avulla voidaan luoda erilaisia huoneita. Niitä voidaan muotoilla aidanteiksi tai muotoon. Niillä voidaan tehdä näköesteitä ja ohjata kulkua puutarhassa.

Pensaat samoin kuin puut voivat olla yksinään, yhdessä tai osana perennaryhmää. Usein perennapenkkiä suunnitellessa unohtuu, että sinne voi laittaa joukkoon myös puita ja pensaita. Pensaista löytyy erilaisia lehtimuotoja ja värejä. On runsaasti kukkivaa ja upean syysvärin tekevää kasvia.

Tehdäänkö sinullekin mahtava puutarha?
Angervot ovat sitkeitä kasvajia. Ne pärjäävät melkein missä vain. Parhaimmillaan ne ovat tilanjakajina ja kulkua ohjaavina aidanteina.

Kukkapenkissä pensaat tuovat hyvää taustaa ja saavat kukkien värit ja muodot loistamaan. Syksyllä, kun puutarha ei enää kuki ja perennat vaipuvat talviunille jää jäljelle komeat syysvärit ja havujen vihreys. Pihan tunnelma muuttuu, mutta sen ei tarvitse menettää huoneitaan talveksi.

Miten suunnittelet pihasi?

Millainen on talvinäkymä pihaasi ?

Mieti suunnitelmissasi myös talvea. Haluatko jotain mielenkiintoista katseltavaa pihallesi talvella? Onko polkusi ja kulkuväyläsi tarpeeksi leveitä myös lumesta kolattuna? Onko ympärillä tilaa jonne lumen voi kolata? Tarvitsetko kenties tuulensuojaa tai näköestettä?

Havukasvit ovat helppo konsti tehdä näkösuojaa ja muotoja myös talvella. Niitäkään ei tarvita monta. Suosittelen laittamaan puutarhaasi maksimissaan 1/3 havukasveja. Näin saat varmistettua talveksi näkösuojaa ja vihreyttä, ilman havujen vallitsevaa vaikutusta.

Mikäli päädyt laittamaan paljon enemmän havuja, alkaa pihasi näyttämään kesällä hyvinkin vihreältä. Yleisvaikutelmasta voi tulla helposti sekava, jos joukosta ei erotu kukkivia kukkia. Tämäkin on tietysti loppupeleissä makuasia.

Kaikki eivät halua kukkia ollenkaan puutarhaan. Silloin havut ja erilaiset vihreät pinnat voi olla kokonaan se juttu. Ikivihreistä havupuista ja pensaista koostettu puutarha tuo metsän tunnelmaa pihalle. Ei ole lainkaan huono idea viettää metsäretki omalla takapihalla.

Tehdäänkö sinullekin mahtava puutarha?
Alppiruusut sopivat hyvin metsäiseen puutarhaan. Ikivihreinä kasveina ne antavat pihaan rakennetta myös talvella.

Kun puutarhasi runko on valmis

Vihdoinkin on seinät, katto, ovet ja ikkunat paikallaan. Nyt on aika keskittyä kaikkiin ihaniin köynnöksiin, kukkasiin ja kukkamuotoihin. Lue täältä miten lähdet suunnittelemaan kukkapenkkiä.

Jaa pihasi eri alueisiin ja ota yksi alue kerrallaan suunnitteluun. Pieninä paloina saat urakan sujumaan helpommin. Muista myös, että yksin ei tarvitse kaikkea suunnittella ja miettiä. Mikäli haluat pallotella uusia ideoita tai koet suunnittelun haastavaksi, palkkaa ammattilainen. Ota yhteyttä maisemasuunnittelijan tai pyydä puutarhuri tekemään pihakonsultaatiota.

Tästä linkistä löydät maisemasuunnittelijat ry:n suunnittelijoita.

Kerro mielipiteesi