Näin teet kukkivan ja pitkään kukoistavan kevätkranssin

Sharing is caring!

Näin teet kukkivan ja pitkään kukoistavan kevätkranssin. Usein kransseista tai seppeleistä puhuttaessa ajatellaan leikkokukilla koristeltua versiota. Tämän tyyppisissä kransseissa kukkivat materiaalit pysyvät hyvänä muutamia päiviä. Materiaalivaihtoehdoista löytyy kuitenkin myös pidempikestoisia. Voit käyttää joukossa muun muassa luonnonoksia, käpyjä, kuivakukkia ja sammalta. Tässä esitellään kuitenkin vähän erilainen vaihtoehto, yhden kesän tai monen vuoden mittainen ratkaisu. Joko olet kokeillut tehdä ruukkukukista kransseja?

Kranssien viehätys piilee siinä, että niitä voi tehdä niin monessa muodossa kuin haluaa ja melkeinpä mistä vaan materiaalista. Mielikuvitus on vain rajana. Niitä on mukava tehdä, antaa lahjaksi ja saada lahjaksi. Lue alta miten tehdään kranssi kukkivista orvokeista.

Miksi orvokki?

Kukan ei ole pakko olla orvokki. Tärkeintä on valita kasvit, jotka pärjäävät vähän pienemmässä multatilassa. Muita sopivia kasveja tälläiseen kranssiin ovat esimerkiksi mehitähdet, maahumala ja suikeroalpi. Syyt miksi tykkään käyttää orvokkia ovat; pieni koko, kotimaisuus ja kestävyys. Kevään kynnyksellä tehtyyn kranssiin voi myös lisätä muita materiaaleja kesän edetessä.

Kylmänsietokykynsä ja runsaan kukintansa vuoksi orvokki on hyvä aloitusvalinta kevään ulkokukkana. Orvokki sietää jopa useamman pakkasasteen, paahteesta se ei kuitenkaan pidä. Paras sijoituspaikka onkin puolivarjoisa paikka. Paahteessa orvokki myös tarvitsee todella paljon kastelua, mutta varjoisammassa paikassa hoidoksi riitttää pari kertaa viikossa kastelu.

Orvokin kukinta kestää pitkään, jopa muutaman kuukauden. Nyppimällä kukkia pois, saat kasvin kukkimaan runsaana koko ajan. Nyppimisellä tarkoitetaan kuihtuneiden kukkien poistamista. Orvokin ja monen muun kasvin elämäntehtävä on lisääntyä siementen avulla. Siemenkota lähtee nopeasti kehittymään kuihtuneen kukan tilalle. Siementen tekeminen vie kasvilta kuitenkin energiaa, eikä kasvilla ole myöskään tarvetta kukkia siementen tekemisen jälkeen.

Siispä nyppimällä jatkuvasti kukkivia kesäkukkia estetään siementen muodostus ja saadaan kukintakausi pitenemään. Loputtomasti kukkia ei saada tälläkään tekniikalla. Jossain vaiheessa kasvit ottavat lepohetken ja lopettavat kukintansa. Orvokin kohdalla lepohetki osuu yleensä keskikesään. Tässä vaiheessa orvokin kukkavarret ovat venyneet pitkiksi ja honteloiksi. Orvokin ihanuus on kuitenkin siinä, että se uusiutuu nopeasti.

Orvokin voi latvoa kukinnan jälkeen. Latvomisella tarkoitetaan latvaosan pois leikkaamista. Leikkaamalla latvan saat kasvin innostumaan haarojen tekemisestä ja runsastumaan. Orvokki sopii kranssiin myös vihreänä lisänä.

Kranssissa orvokin seuraan voi kesällä istuttaa muita kukkivia katseenvangitsijoita ja antaa orvokin kasvatella lehtiään. Voit tehdä myös kranssin pelkistä vihreistä kasvinosista. Ihanan vihreän kranssin saat yhdistelemällä joukkoon erilaisia mehitähtiä ja sammalia. Muistathan kuitenkin jokamiehenoikeudet luonnonmateriaaleja kerätessäsi. Lue lisää jokamiehenoikeuksista tästä.

Näin teet kukkivan ja pitkään kukoistavan kevätkranssin orvokeista, aloita tästä

orvokkikranssiin tarvitset

Orvokkikranssiin tarvitset:

  • Ruukkuorvokkeja haluamasi määrä
  • Kanaverkkoa tai muuta joustavaa ja kestävää metalliverkkoa
  • Sammalta
  • Multaa
  • Haluamiasi luonnonmateriaaleja esimerkiksi heinää, oksia ja jäkäliä
  • Puolalankaa
  • Leikkurit rautalangalle

Kranssipohjan tekeminen

Aloita leikkkaamalla kanaverkosta vähintään 25cm leveä suikale. Pituus tulisi olla vähintään 50-100 cm. Ideana on kääräistä leikkaamaasi verkon pätkän sisään sammalta, olkea ja muuta kosteutta pitävää nättiä materiaalia.

kranssipohja

Kääritty makkara taivutetaan kranssin muotoon ja sidotaan yhteen taivuttamalla kanaverkkoa limittäin. Toinen vaihtoehto saada kranssin päät yhteen on sujauttelemalla puolalankaa metalliverkon koloista ja “kursia” kasaan kranssi.

kranssipohja

Metalliverkkopohja on nopea tehdä ja sitä voi käyttää monta vuotta.

tee itse kranssi

Metalliverkosta tehty pohja kestää painoa ja on helppo muokata. Saat valmiiseen pohjaan taivutettua paunaumia, joihin saat kasvit tukevasti kiinnitettyä. Kranssipohjan voi tehdä myös pelkästä heinästä, sammalesta tai vaikkapa risuista pyörittelemällä niitä tiukaksi pötköksi puolalangalla. Tämäntyyppinen kranssi on kuitenkin vaikeampi tehdä kestämään painoa. Ruukkukukat tarvitsevat jonkin verran myös kosteaa multaa ja painoa kertyy äkkiä paljon.

Metalliverkko näkyy vielä hyvin tässä vaiheessa, sen saa kuitenkin maastoutumaan työn edetessä. Halutessaan sen voi myös jättää näkyviin ja osaksi kranssin kokonaisuutta. Koko kranssin pinta-alaa ei ole pakko täyttää orvokeilla. Voit myös laittaa vain muutaman koristeeksi. Tee rohkeasti oman makusi mukaan.

Orvokkien kiinnitys

Kastele kukat aina kunnolla ennen istutusta

Orvokitkaan eivät kestä ilman kasvualustaa ja ne kuivuvat pienessä multatilassa nopeasti. Tästä syystä on hyvä laittaa niiden ympärille kosteutta pidättävää materiaalia. Japanissa tehdään ruukkukasveista kokedamoja. Suoraan suomennettuna kokedama tarkoittaa sammalpalloa. Ideana on korvata ruukut savensekaisella kasvualustalla ja sammalella. Kokedamat on hauskan näköisiä, käytännöllisiä ja ekologisia vaihtoehtoja. Kastelua pieni multatila vaatii hieman enemmän kuin ruukussa oleva kasvi, eikä sumuttelustakaan ole haittaa.

Tee kokedama

Levitä sammal nurja puoli ylöspäin. Laita keskelle kasvualustasekoitusta. Ota orvokki pois muoviruukusta ja avaa hieman juuria. Laita orvokki keskelle ja kääri sammalmultamixisi orvokin ympärille. Voit huoletta puristella materiaaleja yhteen. Orvokki kestää kyllä muokkaamisen hyvin, ei tarvitse pelätä hajoittavansa kasvia. Kiinnitä sammal pyörittämällä ympärille rautalankaa tai narua.

kokedamamulta

kokedama

Kiinnitä kokedama verkkopohjasi ympärille puolalangalla. Metallilanka pysyy tukevasti kun langan päät pyörittää yhteen muutaman kerran. Ylijääneet päät voit taittaa kranssin sisään, näin ne eivät pistä sinua käsitellessäsi kranssia.

Orvokkien asettelu

Laita orvokkeja samalla tavalla joko vieri viereen tai harvakseltaan. Tyyli on vapaa. Luonnonmateriaaleista tehtyyn kranssiin sopii myös luonnollisempi muoto. Kranssin ei tarvitse aina olla pyöreä ja tasainen. Rosoinen ja epätasainen pinta tuo persoonallisuutta kranssiisi.

orvokkikokedama

Ota asettelussa huomioon haluatko kranssista oveen kiinnitettävän vai pöydälle asetettavan. Pöydälle laitettuna kranssiin kannattaa asetella pystyyn kukat, samalla tavoin kuin ruukun kanssa istuttaessa. Seinälle laitettavaan kukat laitetaan taas kyljelleen. Näin kukat ovat kummassakin tapauksessa ylöspäin ja lopputulos on luonnollisen näköinen. Voit toki laittaa seinälle menevään versioon myös kukat ylösalaisin. Tällöin kannattaa myös varautua siihen, että kasvin varret kääntyvät ylöspäin ja valoa kohti. Lopputulos voi olla hyvinkin mutkikkaita varsia ja persoonallisen näköinen kranssi.

orvokkikranssi

Halutessasi pyöreän ja tasaisen lopputuloksen on sekin mahdollista. Näillä nikseillä saat saat silmää huijattua:

  • Yksinkertaisin ja selkein lopputulos saadaan aikaiseksi asettamalla kukat keskelle kranssia. Silmä kummasti huomaa aina ensimmäisenä kolot ja aukot, joissa ei ole kukkaa.
  • Tasaisin välimatkoin asetellut kukat korostavat pyöreää muotoa. Tämäntyyppisiin kransseihin on myös helppo lisätä materiaalia ja täyttää kolot myös jälkikäteen.
  • Laita isoimmat kukat alareunaan ja pienemmär ylös. Näin kranssi näyttää vakaammalta. Toisinpäin laitettuna kranssi saattaa näyttää olevan putoamassa.

Viimeistely

Kanaverkkopohjaan on helppo lisätä koristeluja. Voit työntää suoraan verkkopohjaan oksia ja varpuja. Kaartuvien oksien avulla voit korostaa muotoja ja lisätä työhön mielenkiintoa. Tässäkin on lupa tehdä juuri sellaista lopputulosta kuin haluaa. Voit palata myös myöhemmin takaisin ja lisätä tai poistaa materiaalia.

Näin teet kukkivan ja pitkään kukoistavan kevätkranssin

Samaa pohjaa voi myös hydyntää ympärivuoden. Kasveja siinä ei saa talvehtimaan, mutta voit korvata ne aina uusilla sesongin mukaan, Keväällä voit esimerkiksi kiinnittää narsisseja ja helmililjoja sipuleineen kranssiin. Syksyllä voit taas sujauttaa muutaman kanervan tai havun joukkoon ruusunmarjoja, omenoita tai vaikkapa koristekurpitsoita.

Näin teet kukkivan ja pitkään kukoistavan kevätkranssin

Orvokkikranssin kastelu

Kastele kranssia tarpeen tullen. Kastelun tarpeen pystyy kokeilemaan nostamalla kranssia, jos se on kevyt on korkea aika kastella. Kastelun tarve vaihtelee olosuhteista riippuen. Yleisesti ottaen kuumassa paikassa joka toinen päivä ja varjossa noin kaksi kertaa viikossa. Voit lisätä kasteluveteen myös kukkivien kukkien lannoitetta. Sammal myös tykkää sumuttelusta. Kastelun ajaksi kannattaa laskea kranssi maahan ja jättää vaikka yön yli nurmikolle. Aamukaste viimeistelee kivasti kastelun.

Tästä klikkaamalla pääset tutustumaan pääseppeleen tekoon

Ja täältä syksyiseen lehtikranssiin

Kerro mielipiteesi