Onko kasvien lannoitus sinullekin mörkö?

Onko kasvien lannoitus sinullekin mörkö? Olet tehnyt suuren työn, jos olet jaksanut esikasvatella taimesi, koulia, kastella ja istuttaa niitä. Mutta miten on sen lannoituksen laita? Harva muistaa, että suurin osa kasveista tarvitsee myös lannoitteita.

Lannoituksen tarpeen huomaa yleensä vasta siinä vaiheessa kun kasvin kasvu on poikkeavaa, kitukasvuista, väärän väristä tai kukkaa ei vaan tule. Minkälaisen lannoitteen sitten päätät valita?

Luonnonmukaisen, kemiallisen, nestemäisen, rakeen vai tikun? Mitkä ne N-P-K luvut siinä purkin kyljessä on? Ahdistaako kun ei oiken ymmärrä? Moni luopuu lannoituksesta puutarhakaupan hyllyllä purkkeja tuijotellessaan. Valtava määrä vaihtoehtoja hämää ostajaa. Kasvit eivät kuitenkaan pärjää pelkän ostomullan voimalla. Alla on avattu kaikki, mitä lannoitteista tarvitset tietää.

N-P-K

Maagiset luvut jokaisen lannoitepurkin kyljessä. Nämä ovat ne luvut, joihin sinun asiakkaana kannattaa kiinnittää huomiota lannoiteostoksilla. Kaikki kasvit tarvitsevat eniten näitä kolmea ravintoainetta. N on typpi, P on fosfori ja K on kaliumi. N-P-K suhde vaihtelee kasvatettavan kasvin mukaan. Usein valmiissa lannoitteissa saattaakin lukea otsikkona esimerkiksi tomaatti tai ruusulannoite. Tällöin on ostajien helppo valita täsmäiskuna oikea lannoite kasveilleen.

Typpi edistää kasvien lehtimassan kasvua, fosfori juurten muodostusta ja kalium satoisuutta.

Joskus tekstit lannoitepurkkien kyljessä on kuitenkin hämääviä. Ruusulannoitteen etiketissä saattaa esimerkiksi lukea, että se sopii kaikille kukkiville kukille, hedelmille juureksille. Tämä voi kuulostaa epäilyttävän laajalta määritelmältä. Kukkien muodostumiseen tarvitaan kuitenkin suuriä määriä kaliumia, kuten myös hedelmien ja juuresten muodostumiseen. Usein tälläisissä lannoitteissa on N-P-K suhde on 10-20-10.

Vihreätä massaa esimerkiksi nurmea tai viherkasveja kasvatettaessa on suhde taas 3-1-2. Happaman maan havuille suositellaan usein 8-1-8 suhdetta. Mikä sattuu myös olemaan myös perunoille sopiva suhde. Voitkin siis käyttää myös havuillesi perunalannoitetta.

Näitä suhdelukujakaan ei tarvitse tuijottaa niin tarkkaan, kunhan ymmärtää mitä näistä kasvisi tarvitsee eniten. Halutessaan löytää miltei kaikille kasveille erikseen räätälöidyn lannoitteen. Markkinoilla on kaikkea mansikan lannoitteesta, aina kaktuksen lannoitteeseen.

Mitä valitset kasveillesi?

Nyt kun tiedät hieman paremmin mitä valita kasveillesi, nappaa sopivan kuuloinen otsikko ja tarkista maagiset luvut. Mutta vielä on käymättä miksi niitä on niin monessa muodossa? On nestettä, jauhetta ja puikkoa.

Puikko on olemassa siksi, että se on helppo tapa lannoittaa. Sujautat tikkuja multaan ja ne liukenevat muutamassa kuukaudessa. Tämä onkin ehkä helpoin aloittelijan lannoitustapa.

Jauheet ovat synteettisiä, useimmiten mineraalipohjaisia vaihtoehtoja. Niiden koostumus on jauheena, koska se liukenee raetta nopeammin kasteluveteen. Näitä on myös helppo annostella huolella veteen sekoittaen annetun ohjeen mukaan.

Nesteet taas ovat yleensä orgaanisia lannoitteita. Niiden raaka-aineet ovat liete, lanta tai kasvijätepohjaisia. Nekin sekoitetaan veteen purkissa olevan ohjeen mukaan. Kaikki lannoitteet ovat siis tehty helpoiksi käyttää. Koostumus vaihtelee raaka-aineista ja käyttötarkoituksesta riippuen.

Entäs, oletko miettinyt haluatko käyttää luomua vai jotain muuta?Alta löydät tarkemmin näistä vaihtoehdoista tietoa helpottamaan päätöksen tekoa.

Kuinka monelle meistä kertyy nurkkiin lannoiteita, joiden käyttöä ei osaa? Tai sitten se vaan tuntuu liian monimutkaiselta. Vaihtoehtojen määrä saa ostajan hämilleen jo kaupassa.

Luomulannoite

Luomulannoitteet ovat orgaanisista aineksista tehtyjä lannoitteita. Ruokavirastolla on listaus luomutuotantoon hyväksytyistä lannoitteista. Löydät niistä kattavan listan tästä Ruokaviraston luomulannoiteluettelosta. Tuotteiden tehoa tai vaikutusta ei Ruokavirasto kuitenkaan erikseen tutki tai valvo. Linkin lannoitteet ovat ammattitermein kirjattu, mutta aineosat ovat samoja joita kuluttajillekin suunnatuissa lannoitteissa on. Kannattaa tutkia tuoteseloste kunnolla.

Kuluttaja saakin olla tarkkana lannoitteita ostaessaan. Viimeksi vuosina 2018-2021 oli yleisesti huomattu luomulannoitteita, jotka eivät olleet luvattua laatua. Kasvit saivat mutaatioita ja kasvu kärsi mitä erilaisimmilla tavoilla. Syyksi paljastui lannoitejäämät. Jäämiä voi löytyä kasveista, joista lannoitetuotteet on tehty tai se voi kulkeutua ruuansulatuksen läpi ja levitä eläinten lannasta. Vielä on tutkimatta mitkä kaikki aineet siirtyvät eläinten ruuansulatuselimistön läpi.

Rajoituksia ja sääntöjä luomuun hyväksytyillä lannoiteilla kuitenkin on todella paljon. Kokonaan en niiden käyttöä välttelisi, vaikka välillä kuuluukin ikäviä uutisia. Pääraaka-aineina luomulannoitteissa on usein lanta, nurmi, tai erilaiset lietteet. Täältä voit tutkia tarkemmin rajoituksia ja sääntöjä lannoitteiden teossa.

Haasteena orgaanisissa lannoitteissa on pitoisuuksien ja materiaalien tasalaatuisuus. Orgaaninen lannoite on kuitenkin tehty uusiutuvasta materiaalista ja on näin ollen ekologinen vaihtoehto. Sillä on myös positiivisia vaikutuksia maan mikrobitoiminnalle.

Synteettinen lannoite

Synteettinen lannoite on yleensä tarkemmin räätälöity koostumus. Yhtälailla niidenkin tekemistä määrää ja ohjaa yhteiset säännöt. Ne tehdään keinotekoisesti ja maaperän mineraaleista, kuten kalkista.

Synteettisiä lannoitteita käytetään perinteisessä viljelyssä enemmän täsmäiskuna tiettyihin ravinteiden puutostiloihin. Etuina onkin koostumus, joka voidaan räätälöidä helposti johonkin tiettyyn tarpeeseen. Väkilannoitteet eivät kuitenkaan tue maan mikrobitoimintaa kuten orgaaniset lannoitteet. Eikä mineraalivarastomme ole loputon.

Tee siis kaupassa tietoinen päätös. Kumpaa lannoitetta haluat kasveillesi? Synteettistä vai luomua? Kummassakin on puolensa.

Aina on myös se kolmas vaihtoehto, luonnonmukainen lannoitus. Itse tehtyjä käytteitä ja kompostoitunutta lantaa voi käyttää lisänä tai ainoana lannoituksena. Alempana lisää muutamista helpoista kotikonsteista.

Luonnonmukainen lannoitus

Luonnonmukaisella lannoituksella tarkoitetaan yleensä lannoitteita, joita voi kotikonstein tuottaa. Tälläisia lannoitteita ovat esimerkiksi lantakomposti, nokkoskäyte ja rohtoraunioyrttikäyte. Kaikilla näillä on lannoittava vaikutus. Kasvikäytteiden vaikutuksia ja pitoisuuksia on toistaiseksi mitattu kuitenkin hyvin vähän. Sen verran tiedetään, että käytteiden pitoisuudet eivät sinällään vastaa lannoitepurkkien pitoisuuksia. Paljon on kuitenkin käytännön kokemusperäistä tietoa saatavilla niiden positiivisista vaikutuksista maaperän mikrobien toimintaan.

Lanta

Lannassa on typpeä, fosforia ja kaliumia. Määrät vaihtelevat riippuen eläimestä ja erästä. Lannan lannoitevaikutus on kuitenkin suurempi kuin kasvikäytteiden. Se on myös monen kaupassa myytävän lannoitteen raaka-aine. Hevosenlanta on yleisesti ottaen huippua perunoille, ruusuille ja pioneille.

Kuten aiemmin kerroinkin, voi lannassa olla mukana myös joillekin kasveille haitallisia lannoitejäämiä. Lannan kanssa saakin ottaa huomioon sen alkuperän ja eläinten ravinnon.

Siemenet on toinen haaste lannan kanssa. Osa siemenistä kulkee itävänä ruuansulatuselimistön läpi ja vanhassa lantakasassa on myös ilmasta tulleita siemeniä. Tästä syystä, kannattaakin lanta ennen levitystä kompostoida omana kasanaan. Rikkakasvien siemenet tukahtuvat muutamassa viikossa yli 55 asteessa. Lämpötilaa saadaan ylläpidettyä huolehtimalla kasan kääntämisestä ja peittämisestä. Tarkemmin lantakompostin tekemisestä löydät tästä ProAgrian jutusta.

Rohttoraunioyrtti on mainio lannoitekasvi. Siitä saadaan kaliumpitoista käytettä, jota laimennetaan kasteluveteen.

Nokkoskäyte

Nokkoskäytteessä on pieniä määriä typpeä, fosforia ja kaliumia. Typpi on se merkittävin ainesosa nokkoskäytteissä. Typpi on tärkeää kasvien kasvulle. Eriryisesti alkukesästä on typpilannoitus hyvästä. Tymäkän hajuista ja helppotekoista nestettä voi myös lorautella kompostiin. Kompostoituminen vauhdittuu kummasti.

Rohtoraunioyrttikäyte

Rohtoraunioyrttikäytteessä on kaliumia suhteessa muita aineita enemmän. Kaliumi on erityisen tärkeää hedelmiä tai kukkia tuottavilla kasveille. Parhaan cocktailin saakin, kun sekoittaa typpipitoista nokkoskäytettä kaliumpitoiseen rohtoraunioyrttikäytteeseen.

Rohtoraunioyrtti on myös loistava lisä kompostiin pelkkänä vihreänä massana. Sillä on paljon lehtimassaa ja se hajoaa nopeasti. Samalla ravinteita vapautuuu kompostimassaan.

Kaikki edellä mainitut luonnomukaiset lannoitteet ovat hyväksi maan mikrobitoiminnalle. Ne nopeuttavat orgaanisten ainesten hajoamista ja luovat omalta osaltaan ötököille sopivia olosuhteita. Parhaiten nämä käytteet ja nesteet toimivatkin kompostin herätteenä.

Lorauttamalla silloin tällöin laimennettua nokkosvettä tai rohtoraunioyrttikäytettä kompostikasaasi saat sen nopeammin muuttumaan käyttövalmiiksi kompostiksi. Mikrobitoiminnaltaan vilkas ja humuspitoinen komposti on itsessään hyvin lannoitettu kasvualusta. Halutessaan voi omista komposteista teettää myös analyysin. Tällöin tiedät mitä lisäät sekoitukseesi, eikä sinun tarvitse välttämättä lannoittaa kasvejasi kastelujen yhteydessä.

Netti on pullollaan ohjeita käytteiden teosta, niinpä en tehnyt nyt omaa kuvasarjaa asiaan liittyen. Täältä löydät chilitunarin rohtoraunioyrtti- ja nokkoskäytteestä hyvät ohjeet ja kuvat.

Lannoituksen lisäksi kannattaa huomioida myös nämä asiat

Parhaat kasvit kasvavat hyvinvoivasta maasta. Huolehtimalla maastasi saat pidempikestoisia vaikutuksia, kuin pelkällä lannoittamisella.

Uusi kasvatuspaikka

Onko sinulla uusi tontti? Oletko perustamassa kasvimaata tai uutta nurmea? Silloin sinun kannattaa teettää viljavuusanalyysi. Saat tietää sen avulla maasi tämänhetkisen ravinnetilan. Saat samalla myös ehdotuksia tilanteen parantamiseksi.

Suomessa maaperä on yleensä hyvin hapanta. Suurin osa kasveista tarvitsee aavistuksen emäksisempää maata, jotta ne pystyvät hyödyntämään maaperän tarjoamat ravinteet. Tästä syystä kalkki ja kalkitseminen on usein ensimmäinen parannettava asia. Kun pH on säädetty sopivaksi on aika miettiä varsinaista lannnoitusta. Viljavuusanalyyseja tarjoavia yrityksiä löytää useampia googlaamalla.

Hyvässä kunnossa oleva maa

Lannoitus ei suinkaan ole ainoa millä kasvit saadaan kasvamaan. Kaikki kasvatus lähtee liikkeelle maan kasvukunnon huolehtimisesta. Tarjoamalla runsaasti eloperäistä materiaalia, kuten kompostia kasveillesi saat parhaan kasvualustan. Kun tämä puoli on kunnossa, ei lannoitus olekaan niin suuri juttu. Hyvällä humuspitoisella maalla on lähtökohtaisesti parempi ravinnetila. Lannoitus tekee siihen viimeisen silauksen. Se on se ekstrajuttu, jolla saat kasvisi kukoistamaan.

Lisää maan kasvukunnosta löydät tästä jutusta.

Kasvatettavien kasvien tarpeet

Tärkeintä lannoitus on nopeasti kasvaville yksivuotisille kasveille, kuten kesäkukille ja vihanneksille. Voit lannoittaa niitä aina pakkasiin asti, tai huonekasveista puhuttaessa luontaisen lepokauden tuloon saakka.

Lepokausi vaihtelee kasvista riippuen, mutta suurimmalla osalla se menee rytmissä lämpötilan ja valon kanssa. Lepokautena kasvit eivät kasva, vaan keräävät voimia kasvulle otollisia olosuhteita odottaessaan. Luontainen lepokausi on kasveilla suomen oloissa marras-maaliskuussa. Tänä aikana ei kasveja tarvitse juurikaan lannoittaa. Voitkin vaihtaa huonekasveille talveksi lannoitteiden sijasta merilevän. Merilevä toimii kasveille juuristoa ja lehtimassaa ylläpitävänä aineena. Saat sen avulla kasvit jaksamaan paremmin kevääseen saakka. Merilevälannoitteita on saatavilla useilta eri valmistajalta.

Perennat, puut ja pensaat viettävät myös lepokautta. Ne pärjäävät pitkälti hyvän maan turvin. Talvehtimisessa niitä auttaa kuitenkin syyslannoitus. Lannoitus, joka hämäävästi annetaan viimeistään elokuussa. Syyslannoitteen suhde on 0-5-19. Siinä ei ole typpeä, mutta siinä on runsaasti versoja vahvistavaa kaliumia. Perennojen talvenkestävyydessä on suuria eroja. Siksi syyslannoitus ja kunnon talvisuojaus ovat hyviä juttuja puutarhassa.

Kohtaa lannoitemörkösi

Toivottavasti tämä juttu avasi hieman lisää lannoittamisen tarvetta. Suuresta valikoimasta huolimatta löydät varmasti sen sinun kasvillesi ja ajatusmaailmallesi sopivan vaihtoehdon. Lannoittamisen ei tarvitse olla vaikeaa tai mystistä. Tee sitä säännöllisesti ja huomaat homman hoituvan rutiinilla melkein itsestään.

Kerro mielipiteesi

Ajatus aiheesta “Onko kasvien lannoitus sinullekin mörkö?”