Tiesitkö jo tämän kesäkurpitsasta?

Sharing is caring!

Tiesitkö jo tämän kesäkurpitsasta? Kesäkurpitsa on yksi helpoimpia ja satoisimpia kasveja hyötypuutarhassa. Niitä saa ostaa valmiina taimina melkein jokaisesta kesäkukkia myyvästä paikasta. Ne ovat edullisia ja vähään hoitoon tyytyviä kasveja.

Kenties olet harkinnut kesäkurpitsan kasvatusta, mutta et kuitenkaan vielä saanut sitä aikaiseksi? Tässä tulee muutamia kasvatusvinkkejä ja mielenkiintoisia faktoja tulevaisuuden varalle.

Lämpötila vaikuttaa kukkien kehitykseen

Tiesitkö, että kesäkurpitsa tekee kahdenlaisia kukkia? Pitkän varren päässä olevat kukat ovat hedekukkia ja lyhyellä varrella olevat ovat emikukkia. Lämpimän jakson aikana kehittyy ensimmäisenä hedekukat ja sen perään emikukat. Viileänä ja pimeänä kesänä saattaa kukat ilmaantua eri järjestyksessä.

Kesäkurpitsan kukat ovat myös kiva lisä ruoassa. Kokeile lisätä niitä salaattiin ja munakkaaseen. Niitä tulee yleensä enemmän kuin on pölytyksen kannalta tarpeen.

Ei kuitenkaan kannata ahnehtia ja poimia kaikkia kukkia. Muutoin voi sadon kanssa käydä huonosti. Emikukat kannattaa jättää kasvamaan. Ne putoavat itsestään pois kun kukka on hedelmöittynyt ja kurpitsa alkaa kehittymään.

Kesäkurpitsan hedekukka
Hedekukkia pölyttäjää odottamassa.

Istuta useampi taimi lähekkäin

Istuttamalla pari tai kolme tainta ryppäänä saat varmistettua sadon. Jotkin lajikkeet ovat partenokarppisia. Tällöin ne eivät tarvitse pölytystä ollenkaan. Suurin osa kuitenkin tarvitsee pörriäisiä kulkemaan hedekukasta emikukkaan. Kasvien lähekkäin istutus mahdollistaa sen, että pörriäiset löytävät mahdollisimman monta kukkaa vierailuilleen.

Voit myös leikkiä pörriäistä. Monet penslaavat pienellä pensselillä kukkia mahdollistaakseen pölytyksen. Kuten jo on huomattu, ei pörriäisiä aina ole liikenteessä silloin kun niitä tarvitaan. Varsinkin, jos sinulla on vain muutama kasvi, saat satoa varmemmin kun levität siitepölyä myös itse.

Kesäkurpitsan emikukka
Emikukka putoaa aikanaan itse kun kurpitsa on jo lähtenyt kehittymään.

Kasvata taimet ylöspäin


Kesäkurpitsat tekevät pitkiä versoja ja voivat parhaimmillaan löngertää useita metrejä maassa. Tilaa säästävä ja ihan hauskan näköinenkin kasvusto saadaan nostamalla kurpitsa ylös säleikköön tai tukikeppiin.

Kesäkurpitsa ei kiipeä itsestään, vaan se pitää tukea ylös narujen avulla. Ylös tuettuna se jatkaa kasvuaan kuten ennenkin. Leikkaa kurpitsaa edeltäviä lehtiä pois. Karsimalla lehtien määrää saat kasvin tehokkaammin keskittymään kurpitsan kasvatukseen.

Poimi kurpitsat pienenä.

Päinvastoin kuin talvikurpitsoiden kanssa, ei kannata kurpitsaa kasvattaa isoksi turhaan. Isot kurpitsat muuttuvat puisiksi ja mauttomiksi. Noin 10 cm pitkä kurpitsa on varsin hyvän mittainen syötävä.

Isoksi jätetty kurpitsa myös kilpailee energiasta. Helposti käy niin, että isot kurpitsat vievät kaiken energian ja pienet surkastuvat sen vuoksi. Lopputuloksena on muutama iso pötkö, monen pienen sijaan.

Huomio kasvutekijät

Kasvutekijöillä tarkoitetaan lämpötilaa, kosteutta ja valoa. Kesäkurpitsat viihtyvät parhaiten tasaisen kosteassa ja lämpimässä paikassa. Ihanne lämpötila kasvatuksessa on 15-25 astetta.

Kesäkurpitsa haluaa hyvin vettä läpäisevän lämpimän kasvupaikan. Harjuun istutetut kasvit pärjäävätkin yleensä parhaiten. Harjussa ei vesi seiso ja sato pysyy myös hyvänä. Märkinä vuosina maassa makaavat kurpitsat lähtevät herkästi mätänemään. Harjussa tai ylöspäin kasvatetussa kasvissa ei ole tätä ongelmaa.

Mikäli päädyt kasvattelemaan siemenestä kesäkurpitsaa, aloita kylvö vain 3 viikkoa ennen ulos istutusta. Siemenet itävät yleensä jo viikossa. Pitkä esikasvatus sisällä tekee kasveista honteloita. Ulos taimet voi laittaa kun lämpötila ylittää 10 astetta. Satoa saadaan poimia 4-6 viikon kuluttua istutuksesta ja sitä tuleekin sitten useamman kuukauden ajan.

Tutki myös vaihtoehtoisia lajikkeita. Olemme tottuneet ajattelemaan kesäkurpitsaa tietyn näköisenä. Tarjolla on kuitenkin jos jonkin kirjavia, pyöreitä ja puikuloita muotoja. Siemenestä kasvattamalla pystyt kokeilemaan erilaisia lajikkeita.

Onnea kasvatukseen ja jos sinulla jo kasvaa kurpitsaa, kannattaa aloittaa myös reseptien lueskelu. Hyvänä vuotena joutuu vallan luovaksi heittäytymään jatkuvasti ilmestyvien kurpitsojen kanssa.

Katso tästä jutusta tilansäästövinkkejä parvekkeelle ja pienelle pihalle.

Tästä löydät Acre by the Creekin tekemän videon kurpitsan tukemisesta ylöspäin.

Kerro mielipiteesi