Tee pienen pihan isot kasvimaahaaveet todeksi…

Sharing is caring!

Tee pienen pihan isot kasvimaahaaveet todeksi. Haave voi tuntua mahdottomalta. Sitä se ei kuitenkaan ole. Rivitalon pihalla tai parvekkeella pystyy myös saamaan satoa. Lue alta vinkit pienen pinta-alan sadonkasvatukseen.

Tee pienen pihan isot kasvimaahaaveet todeksi...

Näin syntyy kasvimaa pienelle pihalle

Monella meistä on haave omasta tuvasta ja perunamaasta. Sinun ei kuitenkaan tarvitse odottaa asuntokauppoja saadaksesi omaa perunamaata. Myönnettäköön, että et saa talvivarastoon asti ruokaa pieneltä pinta-alalta. Pääset kuitenkin fiilistelemään itse kasvatetuilla tuotteilla. Saat myös hyviä kasvatuskokemuksia ja harjoituksia sitä tulevaa omaa tupaa ajatellen. Mistä ja miten aloitat viljelykokeilusi?

Suunnittele

Mittaa alueesi ja tutki nurkistasi löytyviä ruukkuja, ämpäreitä astioita jne. Kuinka monta astiaa saat mahtumaan tilaasi, mahtuisiko siihen jopa pieni kasvilava? Ajattele vielä vähän vielä pidemmälle, mitä jos pinoat astiasi ja teetkin niistä kasvitornin. Kolme ämpäriä alhaalla, kaksi seuraavassa kerroksesssa ja yksi korkeimmassa kerroksessa. Triplasit juuri käytettävän pinta-alasi. Samalla tavalla voit suunnitella kasvulavojen kanssa. Yksi isompi lava alimmaiseen kerrokseen, vähän pienempi lava seuraavaan kerrrokseen ja ylimpään kaikista pienin. Muista katsoa tilaasi myös ylöspäin. Voit kasvattaa köynnöstäviä kasveja säleikössä tai narujen varassa.

Innostuitko suunnittelemisesta? Voit mitata alueesi kunnolla ja piirtää siitä pienen piirroksen. Piirrä myös astiasi mukaan kuvaan ja kirjoita ylös mitä kasvatat missäkin astiassa. Suunnitelmia on kiva tutkia taas seuraavana keväänä, kun suunnittelet uusia kylvöjä. Jos suunnittelu vaihe tuntuu ylivoimaiselta laita viestiä, voin auttaa sinua suunnittelemaan ja piirtämään pohjapiirroksia.

Mitä haluat kasvattaa?

Mieti mitä haluat kasvattaa. Onko se kattilallinen perunoita ja porkkanoita vai mahdollisimman paljon kaikkea kivaa syötävää ja kukkivaa? Kaikkia kasveja ei kannata ostaa siemenestä. Moni kasvi vaatii pitkän kasvatusajan ja esikasvatuksen kasvihuoneessa. Meidän kesä on siihen liian lyhyt. Helpoin ratkaisu onkin ostaa valmiina esim. roikkuvat amppelikurkut, paprikat, basilikat ja pensastomaatit.

Siemeniä ostaessasi tulet huomaamaan, että yksittäinen siemenpussi ei maksa paljoa. Hintasokeus on yleinen ilmiö siemenkaupoilla. Äkkiä huomaat, että sinulla on enemmän siemeniä kuin kasvatuspaikkoja. Varsinkin jos innostut ostamaan vähän kaikkea kivaa.

Överiostokset ei siementen kanssa ole kovin vakava juttu. Suurin osa siemenistäsi itää vielä myös seuraavana vuonna. Olet siis tavallaan miettinyt jo pari vuotta etukäteen ostaessasi ison kasan siemeniä. Voit myös pistää hyvän kiertämään ja lahjoittaa ylimääräiset kaverille.

Siemenpussseissa on ilmoitettu kasvin itävyys prosenteissa, sekä päivämäärä. Vuosien myötä kasvien itävyys heikkenee. Monta vuotta vanhan pussin kanssa voi jo miettiä, että kannattaako siemeniä laittaa maahan tai ainakaan laskea satoa sen varaan. Harrastusmielessä se voi olla kuitenkin kiva kokeilla mitkä kasvit vielä itävät, saatat saada iloisia yllätyksiä. Siemeniä saat ostaa nettikaupoista, puutarhamyymälöistä, suurimmista ruokakaupoista ja tavarataloista.

Ehdotuksia pieneen pinta-alaan

Tässä muutamia omia suosikkejani. Kompaktin ja näyttävän istutuksen saat kun yhdistät värikkäitä lehtiä ja kukkia samaan astiaan. Muista myös korkeudet ja tilankäyttö. Yhdessä isommassa syvässä astiassa voi kasvaa sulassa sovussa köynnöstäviä kasveja, syvää juurta tekeviä juureksia ja matalana pysyviä kasveja.

Salaatit

Salaatit kasvavat nopeasti, eivätkä tee syviä juuria. Pääset parissa viikossa jo omien vihreiden makuun. Voit erinomaisesti yhdistää niitä kasvamaan samaan ruukkuun vaikkapa porkkanan kanssa. Porkkana täyttää tilan alaspäin ja salaatti ylöspäin.

Yrtit

Yrteistä saat myös näyttäviä istutuksia yhdistettynä kukkien kanssa. Persilja on mainio hieman valuva reunakasvi. Yhdistä persilja kehäkukan kanssa. Voit myös laittaa kehäkukan terälehtiä ruokaasi.

Rungollinen rosmariini on näyttävä kasvi keskellä isoa ruukkua. Rosmariini kanssa voit laittaa vaikkapa valuvaa krassia, jonka kukat ovat myös syötäviä.

Basilikoista löytyy valtava kirjo erinäköisiä ja makuisia vaihtoehtoja. Istuta niistä oma näyttävä istutus. Napsi lehtiä salaattiin, leivän päälle tai pestoksi.

Lehtikaali

Lehtikaalista saa jo itsessään komean istutuksen ja siitäkin löytyy lukuisia erilaisia lajikkeita. Kokeile vaikkapa tummaa palmukaalia, yhdistettynä kukkien kanssa näyttäväksi kokonaisuudeksi. Tai tee vihreä istutus pelkistä erilaisista lehdistä. Käytä eri lehtikaalien muotoja ja yhdistä kaalit punajuuren ja salaatin kanssa samaan astiaan.

Punajuuri

Punajuuren lehdet ovat myös syötävä ja herkullinen lisä vaikkapa wokissa. Oletko kuullut keltajuurikkaasta tai raitajuurikkaasta? Ne ovat makeampia versioita punajuurista. Kokeile myös punajuuren sukulaista, lehtimangoldia. Lehtimangoldin lehdet ovat todella värikkäitä ja hyvä lisä myös sinne wokkiin.

Peruna

Peruna muodostaa rehevän kasvuston ja onkin siksi hyvä laittaa kasvamaan ihan omaan astiaansa. Pistä 10 l ämpäriin multaa ja 3 itänyttä perunaa jääkaapistasi (kaikille meille jää niitä kuitenkin kaappiin silloin tällöin). Kolmen- neljän kuukauden kuluttua voit kaivaa ylös omat perunasi. Peruna on ehkä yksi helpoimmista kasveista kasvattaa ja hyvä kokeilu omien kasvatuspuuhien aloitukseen.

Mansikat

Mansikat ovat myös monivuotisia herkkuja. Voit istuttaa niitä esimerkiksi ruukkuistutusten reunoille. Keskelle voit laittaa jotakin kukkivaa esim, daalian tai zinnioita. Marjojen lisäksi lehdet ovat syötäviä. Silloin tällöin voit napsia myös lehtiä iltateehen mukaan. Rönsyistä saat taas uusia mansikoita lisättyä ja voit tehdä uuden istutuksen tai antaa kaverille lahjaksi itsekasvattamiasi mansikan taimia. Mansikat kestävät yllättävän hyvin viileää. Takaat kuitenkin niiden paremman talvesta selviytymisen, jos siirrät ne talveksi maahan tai niin isoon astiaan, etteivät juuret jäädy.

Pavut ja herneet

Pavut ja herneet ovat helppoja korkeaan ja pieneen tilaan. Niistä löytyy pensas-ja köynnösversioita, Kukinto itsessään ei ole kuitenkaan kovin näyttävä. Olen usein yhdistellyt papuja kukkivien köynnösten kanssa, näyttävuuden maksimoimiseksi. Hauska yhdistelmä tulee esimerkiksi annansilmästä ja pavusta tai keijunmekosta ja pavusta. Voit laittaa nämä kasvamaan narujen varassa kattoa kohden tai jos ei tilaasi voi tehdä reikiä, leikkaa kanaverkosta sopivan kokoinen pala ja laita se ruukkuusi pystyyn.

Tutustu erilaisiin myytäviin lajikkeisiin. Kokeile jotain erilaista esimerkiksi violetteja herneitä tai nuudelipapuja. Saat näyttäviä ja hauskoja kokeiluja aikaiseksi.

Kurpitsa

Kurpitsoista löytyy myös pieniä köynnöstäviä lajikkeita. esimerkiksi tammenterhokurpitsa pysyy kompaktina ja sen voi laittaa kasvamaan ylöspäin. Yllättävän moni maassa möngertävä kurpitsa voidaan myös nostaa ylöspäin kasvamaan.

Tee pienen pihan isot kasvimaahaaveet todeksi...

Minkälaista multaa niihin astioihin laitetaan?

Pussimulta on kaikista kätevin vaihtoehto pienessä tilassa. Osta peruslannoitettua puutarhamultaa ja kasviksille tarkoittettua lannoitetta. Itse suosin kekkilän multaa ja Nekon lannnoitteita (tämä ei muuten ole mainos, vaan kokemuspohjainen vinkki).

Kasvimaahaaveet parvekkeella…

Parvekkeella ota huomioon, että kaikki lattiapintaa vasten olevat astiat on hyvä olla ehjiä. Et halua lainehtivaa tai kosteusvaurioista parveketta. Mieti myös paljonko parvekkeesi kestää painoa.

Astioihin tulee juurille hyvät oltavat ja keveyttä kun laitat pohjalle reilun kerrokssen ruukkusoraa (vähintään 5cm) ja vasta sen päälle multaa ja hyvä kastelu ennen kylvöä. Muista myös jatkosssa ennen kastelua aina tutkia kastelun tarve. Umpinaiseen astiaan kertyy helposti liikaa vettä. Sopivan kosteuden varmistat kokeilemalla sormella multaa. Hyvä tilanne on kun mullanpinta tuntuu kuivalta, mutta syvemmällä on kosteutta. Jos taas syvemmälläkin multa tuntuu kuivalta on aika tarttua kastelukannuun.

Kasvimaahaaveet pihalla…

Asut sitten rivitalossa tai omakotitalossa, on reiälliset astiat varmempia taivasalla. Sillä estetään liikamärkyys sateisena kesänä. Kavulavat ovat myös käteviä vaihtoehtoja perinteisen kuopan kaivamiselle. Niden avulla saadaan hyvä työskentelykorkeus, näyttävyyttä ja tilanrajausta eri tilohin. Näihinkin löytyy valmiita vaihtoehtoja, jos ei nikkarointisormi syyhyä. Helppoja ja siistejä kokonaisuuksia saa puutarhakaupoista myytävistä lavankauluksista.

Ennen mullan laittoa täytä lavankauluksesi pohja maatuvalla, mutta tiivillä katteella. Pohjakatteen idea on estää rikkaruohoja kasvamasta lavassasi. Tähän tarkoitukseen sopii sanomalehti, pahvi tai vaikkapa paksu olkikerros. Katekangas on kaupoista löytyvä vaihtoehto, mutta mieti haluatko kasvattaa ruokasi mikromuovin päällä.

Pohjakatteen päälle voit kerrostaa kaikkea pihaltasi löytyvää puutarhajätettä. Paras koostumus saadaan kun vuorotellaan vihreää ja ruskeaa materiaalia vuorotellen. esim,risut yhteen kerrokseen ja päälle ruohonleikkuujäte. Viimeiseen kerrokseen voit laittaa sen pussimullan. Voit lavapenkkiä tehdessäsi miettiä siis kompostointia mahdollisuutena. Syksyn puutarhajätteet saat haravoitua kätevästi suoraan lavaan, siellä ne muhivat talven yli uusiokäyttöön. Keväällä voit lisätä uutta multaa joukkoon ja alkaa heti kylvöpuuhiin.

Tee pienen pihan isot kasvimaahaaveet todeksi...

Kylvä, kastele ja harvenna

Kun esivalmistelut on kunnossa on aika korkata siemenpussit ja ruveta kylvöpuuhiin. Siemenpusseissa kerrotaan yleensä kuinka tiheään valitsemasi siemenet tulee kylvää ja mihin syvyyteen. Jotkin siemenet on hyvä peittää kevyesti mullalla, osa tykkää olla ihan ilman mitään peittelyä. Itämisajoissa on myös eroa. Osa kasveista itää viikossa, osalla voi mennä jopa kolmekin viikkoa. Ole siis kärsivällinen tuloksia odottaessasi. Ota kuvat siemenpusseista penkkiriviesi päällä. Näin tiedät mitä odotat nousevaksi mistäkin kohtaa.

Kastele aina penkkisi ennen kylvöä ja kevyesti kylvön jälkeen. Siementen päälle kannattaa laskea vesi kastelukannun päässä olevan suuuttimen kautta. Voimakkaalla suihkulla kastellessasi saat siemenet vain seilaamaan eri paikkohin ja järjestyksesi menee sekaisin. Kevyt suuttimella tehty kastelu myös painaa siemenet kunnolla kosketuksiin mullan kanssa. Olosuhteet itämisellä ovat näin parhaat.

Voit jouduttaa itämistä ja estää lintujen sekä ötököiden saapumista buffalle laittamalla kylvösi päälle harsokangasta. Puutarhaliikkeissä myytävä harsokangas hengittää ja päästää valoa läpi. Kasvisi saavat siis lämpöä, suojaa ja turvaa siitä. Kun harsoa raottaessasi näet kylvöksissä pari lehtiparia voit ottaa kankaan pois.

Harvennus on hyvä suorittaa myös tässä vaiheessa. Julma, mutta tärkeä toimenpide. Rohkeasti nypi pois porkkanoista ja salaateista ynms. tiivisti kylvämistäsi kasveista joka toinen pois. Kuvittele, että jokaisesta alusta kasvaa täysikokoinen porkkana tai salaattikerä ja jätä sopiva tila kasveille kasvaa. Älä heitä kuitenkaan perkaamiasi alkuja hukkaan vaan pistä ne leivän väliin. Syötäviä ja mausteeksikin käypiä lehtiä ovat esimerkiksi punajuuri, porkkana, salaatit ja palsternakka.

Tee pienen pihan isot kasvimaahaaveet todeksi....

Syystoimet

Kun kausi on ohi ja ruukut täynnä kuolleita kasvinosia on siivouksen aika. Rivitalon pihalla voit laittaa kasvijätteet kompostoitumaan kasvilavaan tai kompostoriin ja peittää kasvimassan uudella kerroksella multaa. Parvekkeella tilanpuutteen vuoksi järkevin ratkaisu voi olla laittaa biojätteeseen jämät.

Muovisiin, puisiin ja metallisiin astioihin voi jättää mullan myös talveksi, mutta keraamiset astiat eivät kestä pakkasta märkänä. Säilytä keraamiset ruukut tyhjillään kuivassa paikassa. Pakkanen ei sinänsä tee ruukulle haittaa, jos astia ei ole kosteana.

Voit käyttää samaa multaa uudelleen, ota kuitenkin huomioon myös viljelykierto. Tällä tarkoitetaan sitä, että samaa kasvia ei pidetä samalla paikalla montaa vuotta peräkkäin. Ideana on vähentää mullassa elävien tautien ja tuholaisten määrää. Erityisesti tarkkana kannattaa olla kaalin, perunoiden ja sipuleiden isuttamisessa samoihin astiohin peräkkäisinä vuosina. Neljän vuoden viljelykierto on erittäin toimiva ratkaisu, eli joka neljäs vuosi on sama kasvi alkuperäisessä paikassa. Lisää tietoa viljelykierrosta tästä painamalla.

Kun haluat jotakin kivaa myös talveksi…

Voit myös jättää muutaman kasvin jäljelle ja kerätä satoa pakkasesta. Lehtikaali, persilja ja maa-artisokka ovat kasveja, jotka kestävät myös pakkasta.

Syötävien kasvien kauden loppuessa ei kaikkia ruukkuja tarvitse jättää tyhjilleen. Voit panostaa täysillä kauniisiin syysistutuksiin. Koristekaalit, asterit, syklaamit, hopelangat, kanervat ja erilaiset havut kestävät pakkasiin asti hyvännäköisinä. Pakkasen purressa monet syklaamit ja koristekaalit menettävät ulkomuotonsa, mutta keväälle asti jää silti vielä jotain katseltavaa. Havut, kanervat ja hopelangat jäätyvät kauniisti paikalleen.

Talvi on myös parasta aikaa seuraavan vuoden suunnittelulle. Kuppi juotavaa, värikynät, paperia ja viivoitin esiin ja olet valmis suunnittelemaan ensi kevättä.

Muista, älä ole ankara itsellesi, jokainen vuosi on erilainen. Joinain vuosina kasvatustouhut onnistuu poikkeuksellisen hyvin, mutta aina lopputulos ei vastaa kasvimaahaaveitasi. Tee pienen pihan isot kasvimaahaaveet todeksi ensi vuonna. Aina on kuitenkin uusi kevät ja uusi mahdollisuus tulossa.

5 kommenttia artikkeliin “Tee pienen pihan isot kasvimaahaaveet todeksi…

Kerro mielipiteesi