Aikainen lintu madon nappaa on myös omavaraistelijoille sopiva mantra. Syksyn tullen alkaa mieleen hiipiä talven lepokausi. Aika jolloin saa nautiskella omien kättensä töistä. Voi rauhassa korkata kerätyt ja säilötyt aarteet. Syyskuussa ei kuitenkaan kannata aloitella vielä laakereillaan lepäämistä. Ajatellaan hetki kevättä, jolloin on kiireisin aika vuodesta.
Kaikki kasvit puhkeavat kasvuun samanaikaisesti. Ruokavarastot ovat huvenneet talven aikana ja pitäisi kerätä uutta syötävää villiyrteistä, sekä tehdä kylvöjä ja istutuksia samaan aikaan. Juokset pää kolmantena jalkana, eikä työt silti valmistu. Mitäs jos valmistautuisit kevääseen jo syksyllä?
Tässä on sinulle kolme tapaa joilla voit helpottaa kevään työmäärää.
- Kasvualustan valmistelu ja kylvöalustat valmiiksi kevättä varten.
- Syyskylvöt
- Suunnitelma paperille.
Esivalmistele
Esivalmistele kaikki mahdollinen kykyjesi mukaan. Monille syksy saa aikaan väsymystä ja tahdin hidastumista, mutta muutaman viikon rypistys palkitaan runsain mitoin keväällä. Voit muokata ja kylvää kasvimaan osittain valmiiksi kevättä varten. Tämän lisäksi voit valmistautua kevään esikasvatukseen. Laita kylvömulta valmiiksi kylvöastioihin ja varastoon odottamaan.
Kasvualustan valmistelu
Maa kannattaa muokata valmiiksi jo syksyllä. Jotkut maatyypit jopa vaativat sitä. Kääntäminen ei kuitenkaan ole ainoa, eikä aina suositeltavinkaan vaihtoehto hyvän kasvualustan luomiseen.
Maankääntäminen vaikuttaa maaperän mikrobien elämään ja maan kuohkeuteen positiivisesti sekä negatiivisesti. Tiiviissä maassa luonnollinen mikrobitoiminta on pienempää kuin kuohkeassa humuspitoisessa maassa. Humuspitoisella maalla tarkoitetaan maatuneista kasvijätteistä syntynyttä mikrobirikasta kasvualustaa. Usein savimaat tai vanhat tiivistyneet pellot ovat tiiviitä maita, joissa ei ole juurikaan humuspitoista maata. Tiivistyneiden maiden muokkaaminen ja humuksen (esimerkiksi komposti) lisääminen auttaa pieneliöstön (bakteerit, mikrobit ynms.) elämää kasvualustassa. Pieneliöstö puolestaan kuohkeuttaa maata kasvien juurille sopivaksi.
Haittapuolena maan kääntämisessä on tilapäinen lierojen ja mikrobien toiminnan häirintä. Myös siemenpankin rikkakasvit itävät helpommin päästessään maanpinnalle ja saadessaan valoa. Maa myös kärsii jatkuvasta kääntämisestä. Tuuli, sekä raskaat muokkauskoneet lisäävät eroosiota (maaperän kulumista).
Negatiivisia vaikutuksia voidaan kuitenkin vähentää huolehtimalla maan kasvukunnosta. Maan kasvukunnosta huolehditaan lisäämällä humuspitoista kerrosta ja näin antamalla luonnon omien eliöstöjen tehdä muokkaustyöt puolestasi.
Humuksen lisääminen
Voit lisätä kuohkeaa humuskerrosta nopeasti sekoittamalla olemassa olevaan maahan kompostia. Voit ostaa kompostia tai tehdä sitä itse. Lehtikompostoreiden ja ruuantähteiden kompostoinnin lisäksi voi humusta lisätä myös kasvien avulla.
Tee kesanto ja kylvä viljelyalueellesi joka toinen vuosi syväjuurisia ja ravinteita tuottavia kasveja. Näin huolehdit viljelykierrosta, pölyttäjien ja pieneliöstön elämästä, sekä maan hyvästä kunnosta. Sopivia kasveja tähän tehtävään ovat muun muassa syväjuuriset auringonkukat, typpeä tuottavat apila ja herneet, sekä pörriäisten suosikki hunajakukka. Syksyn tullessa voit joko kääntää kasvit maahan tai antaa niiden maatua kasvualustan pintaan. Maatuva kasvijäte tuo nopeasti lisää humusta ja kasvien juuret muokkaavat maata. Voit tehdä kylvövaot maatuvien kasvien joukkoon keväällä tai syksyllä.
Humuspitoinen maa
Onko sinulla jo valmiiksi kuohkea maa? Onneksi olkoon! Kuohkeaa maata ei ole tarpeen kääntää. Maa on jo itsessään hyvä pohja kasvien juurille, siellä on hyvä pieneliöstön määrä ja voit alkaa kylvöpuuhiin hyvin pienillä panostuksilla.
Kuohkeaan maahan voi kylvää suoraan, mutta ei haluttujen kasvien välttämiseksi kannattaa tehdä hieman tilaa kylvöille. Tällä tarkoitetaan kylvöalueen perkaamista rikkakasveista. Voit vaikkapa muokata talikon levyisen linjan, johon kylvät siemenesi. Kotipuutarhurille talikko onkin vallan riittävä muokkausväline. Talikolla maan kääntäminen rikkoo vähemmän humusta kuin lapiolla tai työkoneilla tuohuaminen. Käännettyyn maahan voit tehdä syyskylvön juuri ennen pakkasia. Kylvetyn alueen voit vielä peittää talveksi vaikkapa pahvilla tai harsokankaalla. Kevyt peittäminen estää siementen liikkumista tuulen mukana ja auttaa kasveja nopeampaan alkuun keväällä. Peite kannattaa kuitenkin poistaa heti lumien sulettua. Muuten se saattaa mädättää kasveja tai estää niitä kasvamasta.
Easy way out
Kaikista helpoimmalla pääset kun kaivamisen sijaan rakennat ylöspäin. Voit tehdä tai ostaa valmiita kasvulavoja, joita täytät ostokompostilla. Tai voit myös tehdä suoraan lavaan oman kompostin. Kerros kerrokselta luotua kompostia kutsutaan myös lasagnepediksi. Käytännössä lisäät kasvulavaan vuorotellen vihreää ja ruskeaa materiaalia. Risuja, lehtiä, nurmikkosilppua, kasvijätettä, ruskeaa pahvia ja valmista kompostia. Päälimmäiseen kerrokseen tulee valmista kompostia, johon kylvät kasvisi ja loput kerrokset maatuvat aikanaan humuspitoiseksi maaksi.
Kylvä syksyllä
Omavaraisteljalle syyskylvö tarkoittaa vihannesten kylvämistä. Maanviljelijöille on yleensä syyskylvössä kyse viljan kylvämisestä. Näitä kahta ei kannata sekoittaa toisiinsa, sillä ajoitus on aivan eri. Viljojen kanssa on tavoite saada vilja kasvamaan ja juurtumaan ennen talventuloa. Vihannesten kanssa näin ei toivota tapahtuvan. Tästä syystä omavaraistelijan vihannesten siemenet kylvetään vasta vähän ennen pakkasia. Oikeastaan voisi siis puhua marraskuun kylvöstä. Sama sääntö pätee myös kukkaketojen, perennojen, pensaiden ja puiden kylvämisen kanssa.
Mitä kasveja voit kylvää syksyllä?
Puista, pensaista ja perennoista kaikkia kannattaa kokeilla kylvää syksyllä. Osa näistä nimittäin tarvitsevat viileän kauden itääkseen. Syksyn kylvöllä varmistat viileää kautta vaativien kasvien itämisen.
Kasvimaalle sopivia kylmää sietäviä vaihtoehtoja ovat muun muassa: tilli, ruohosipuli, sipuli, porkkana, palsternakka, persilja, juuripersilja, retiisi, väinönputki, retikka, salaatti, kehäkukka, mustajuuri ja kaurajuuri.
Älä unohda syötäviä perennoja. Näistä syyskylvöön erityisesti sopivat: ruusujuuri, kaunokainen, siankärsämö, sarviorvokit ja isomaksaruoho
Suunnittele
Tartu kynään ja kirjoita ylös mihin alueeseen kylvit mitä. Oikea ajankohta suunnitteluun on kun olet kylvänyt alueesi valmiiksi, tai oikeastaan mieluummin jo ennen sitä. Vuorokausi on jo pitkä aika nykyihmisen muistille. Vaikka kuinka kuvittelet vielä seuraavana päivänä muistavasi mitä maahan laitoit ja minne, saatat jotain unohtaa kuitenkin.
Suunnittele seuraavan neljän vuoden viljelykierto ja mieti mitä kylvät keväisin ja mitä syksyisin. Piirrä pieni kartta hahmottamisen helpottamiseksi. Kirjoita myös ylös mikä onnistui ja mikä ei onnistunut. Muutaman vuoden kuluessa sinulla on kasassa oma opas, juuri sinun olosuhteissasi pärjäävistä kasveista ja niiden kasvatuksesta.
Ole siis aikainen lintu, joka madon nappaa. Tee sinnikkäästi mahdollisimman paljon esivalmisteluja. Keväällä riittää touhuttavaa kaikesta esivalmistelusta huolimatta. Lisätietoja maan kunnosta ja humuskerroksen merkityksestä saat tästä linkistä. Kasvimaan kasveista ja toteutuksesta löytyy lisää tietoa täältä.
3 ajatuksia aiheesta “Aikainen lintu madon nappaa, mikset nappaa sinäkin?”
Tuo oman oppaan rakentaminen olisi kyllä hyvä juttu. Jostain syystä se vain jää aina tekemättä. En ole kovin järjestelmällinen siinä mielessä. Syyskylvöt ovat kivoja, koska silloin kevät tavallaan alkaa aikaisemmin. Syyskylvetyt alkavat itää silloin, kun muita vasta kylvetään. Syksyllä ei myöskään ole oikein muita puutarhatöitä enää siihen aikaan.
Tavallaan kiva, kun suomessa on selkeä lepokausi. Se mahdollistaa sen, että syksyllä ja talvella voi rauhassa suunnitella ja miettiä tulevaa kautta. Jostain syystä aika aina tuppaa silti katoamaan ja suunnitelmien paperille saattaminen saattaakin unohtua kevään tullessa. Eikä sekään mitään haittaa lopulta, koska se itse tekeminen on ainakin monelle se hauskin ja palkitsevin juttu. Puutarhassa ei ole pakko pingottaa.