Kolme suurinta kompastuskiveä viherkasvien kanssa, ovat helposti vältettävissä. Usein kasveissa on mukana hoito-ohjelappu, jossa on symboleita. Symbolit antavat osviittaa hoitoon ja helpottavat ostopäätöstä. Kuinka moni meistä kuitenkaan ymmärtää mitä tarkoitetaan puolikkaan auringon kuvalla tai kastelukannun kuvalla? Moni meistä tulkitsee kuvia väärin. Lue alta mitä virheitä tulee helposti tehtyä ja miten korjaat virheet.
Mikä on oikea sijoituspaikka?
Mistä huomaat jos kasvi on liian varjossa, liian auringossa, vedossa tai kylmässä? Ihan ensimmäiseksi kun tuot kasvin kotiin googlaa se tai tutki kirjastossa mikä kasvi on kyseessä ja millaisissa olosuhteissa se kasvaa luonnossa. Näitä luonnonolosuhteita jäljittelemällä saat luotua kasvillesi hyvät lähtökohdat. Mikäli jätit tämän vaiheen välistä ja huomaat nyt kasvisi olevan jotenkin hassun näköinen, voi syynä olla väärä sijoituspaikka.
Jotenkin hassunnäköisellä tarkoitan tavallisesta poikkeavaa olemusta kasvissa; roikkuvia vaaleita lehtiä, palaneen näköisiä laikkuja lehdissä, tummia kitukasvuisia lehtiä ja paleltunutta mössääntynyttä lehteä. Kasveista pystyy siis näkemään, jos ne eivät voi hyvin. Vaikeutta tuottaa kuitenkin tietää mikä kasvin olotilan aiheuttaa. Käydäänpä läpi asiaa lisää.
Alla on lueteltu kolme yleisintä virhettä viherkasvien hoidossa. Jatkamalla lukemista saat myös tiedon siitä mitä puolivarjolla ja tasaisella kastelulla tarkoitetaan.
- Valaistus
- Kastelu
- Lämpötila
Mikä on oikea valaistus kasville?
Aurinkosymboli kasvin lapussa tarkoittaa valoisaa paikkaa. Useimmissa asunnoissa valoisin kohta on ikkunalaudalla. Muista kuitenkin, että valoisa ja paahteinen ovat kaksi eri asiaa. Paahteessa viihtyviä kasveja on vähän, mutta auringossa viihtyviä paljon. Varjosta paahtavaa kohtaa verhoilla. Palanut kasvi yleensä näyttää aurinkoisemmalta puolelta haaleamman väriseltä. Lehdet ovat muuttuneet ohuemmaksi ja lehtiin on saattanut palaa ruskeita laikkuja.
“Puolivarjo tarkoittaa loogisesti jotain aurinkoisen ja valoisan väliltä”
Puolivarjo on se puoliksi tummennettu ympyrä kasvin hoito-ohjelapussa. Se on yleisin paikka suomessa menestyville huonekasveille. Puolivarjo tarkoittaa loogisesti jotain aurinkoisen ja valoisan väliltä. Tämä aiheuttaa kuitenkin paljon pohdintaa siitä, missä kohdin tämä omassa asunnossa toteutuu. Moni puhuu ikkunoiden ilmasuunnista ja pohtii onko puolivarjo länsi, vaiko itä suuntaisilla ikkunoilla. Ikkunoidesi ilmansuunnilla ei kuitenkaan ole kovin suurta merkitystä.
Vaikka asuisit kerrostalossa valaistus ja lämpötila voi olla aivan eri kuin naapurillasi. Ei tarvita kuin yksi puu tai kerrostalo ikkunan lähelle ja eteläänkin suuntaava ikkunasi on puolivarjossa. Joudut siis hieman järkeilemään oikeiden valaistusolosuhteiden aikaansaamiseksi. Varjosta liian valoisaa paikkaa ja laita lisävaloa varjoiseen kohtaan.
Mikä sitten on se varjokohta kotona? Usein mielletään varjossa viihtyvän kasvin kasvavan todella pimeässä. Varjo ei kuitenkaan tarkoita tyystin ikkunatonta tilaa, vaan esimerkiksi verhon varjostamaa tilaa tai parin metrin ikkunasta poispäin olevaa kohtaa.
Liian pimeässä olleen kasvin tunnistat hyvin harvoista lehdistä. Vihreän värisävy saattaa olla kirkkaampi kuin normaalisti. Uusi kasvu on myös usein hyvin pitkää ja hentoa.
Helppohoitoista varjossa viihtyvää kasvia etsiessäsi ehdoton ykkönen on palmuvehka. Muut kasvit lepäävät talvella, mutta tämä kasvi kasvaa jopa Suomen pimeässä talvessa. Eikä tarvitse kuin kerran kuussa vettä.
“Yksikään kasvi ei elä täysin ilman valoa”
Valoa ja varjoa metsästäessä on yksi asia kuitenkin varma. Yksikään kasvi ei elä täysin ilman valoa, ei edes palmuvehka. Tähänkin on ratkaisu, keinovalo. Moni kasvi pystyy hyödyntämään kasvivaloja ja ledejä. Erityisesti punainen ja sininen valo on kasvuun positiivisesti vaikuttavaa. Kasvilamppuja saa nykyään jo isoista marketeistakin.
Oikea lämpötila
Suomen olosuhteet asettavat huonekasveille ja niiden hoitajille haasteita. Vanhoissa puutaloissa tulee luontaista lämpötilan ja kosteuden vaihtelua enemmän kuin moderneissa passiivitaloissa. Lämpötila, ilmankosteus ja veto ovat haasteita etenkin talvella. Moni huonekasveistamme pysyy hengissä yli 15 asteen lämpötilassa. Varsinaista kasvua saadaan kuitenkin vasta korkeammissa lämpötiloissa.
Suurin osa huonekasveista kasvaa kun lämpötila on yli 18 ja lopettaa kasvunsa kun lämpötila ylittää 30 astetta. Lämpötilan ei suinkaan tarvitse olla tarkkaan säädeltyä. Kasvit tottuvat erilaisiin ja vaihteleviinkin lämpötiloihin. Kunhan muutos lämpötilassa ei ole äkkinäistä. Suurin osa myös hyötyy siitä, että etenkin lepokaudella (marras-helmikuu) on lämpötila pari astetta normaalia alhaisempi. Tämä jäljittelee kasvin luontaisia olosuhteita ja saa kasvit kukkimaan. Muutama astetta alhaisempaa lämpötilaa kannattaa kokeilla ainakin clivialle, flamingokukalle, orkideoille, lehtikaktuksille ja medinillalle.
Joillekin kukille voi myös tarjota vielä alhaisempaa lämpötilaa talveksi. Mikäli sinulla on kellari tai jokin noin 10 asteinen tila on se erinomainen talvetuspaikka muun muassa pelargonioille, verenpisaroille, agaveille ja muratille. Mitä viileämpi lämpötila sitä vähemmän sinun tarvitsee kastella.
Veto
Vaikka lämpötila voikin hieman välillä muuttua, vetoa kasvit eivät kuitenkaan jaksa. Vetoa voi aiheutua esimerkiksi ikkunalaudasta jonka alla paahtaa patteri, avoinna oleva ikkuna tai koneellinen ilmastointi. Jatkuva veto saa kasvit haihduttamaan vettä nopeammin kuin ne ehtivät sitä imemään. Liiallinen veto etenkin talvella voi myös palelluttaa kasvin. Paleltuneen kasvin lehdet saattavat muuttua vasta muutaman päivän jälkeen pehmeiksi ja nuokkuviksi. Jotkin kasvit kuten joulutähti saattavat pudottaa myös kaikki lehdet kerralla alas.
Kun löydät kasville paikan, jossa se viihtyy. Älä sisusta jatkuvasti ja siirtele kasvia sisustuksen mukana. Anna kasvin olla paikallaan, siirto toiselle puolelle huonetta voi muuttaa olosuhteet täysin. Kasvi ei välttämättä viihdy uudessa paikassa yhtä hyvin.
Hoidatko kasvejasi liian hyvin?
Ehkäpä yleisin virhe mitä teemme viherkasvien kanssa on liiallinen kastelu. Meillä kasvien hoitajina on taipumus hyysätä ja hoivata kasveja ihan turhaan. Liiallisella kastelulla voi olla ikäviä seurauksia. Kasvien juuret tarvitsevat myös happea. Liika vesi seisoo juurissa ja estää niiden hapensaannin. Lopputuloksena on kasvin hukkuminen.
Toinen yhtä yleinen ääripää on epäsäännöllisyys. Ostat kasvin ja hoidat sitä tunnollisesti pari viikkoa, kunnes se unohtuu. Yhtäkkiä on kulunut viikkoja ja huomaat kuivan kasvin nurkassa. Lisäät äkkiä vettä ja toivot sen toipuvan. Jotkut kasvit toipuvat, mutta eivät kaikki.
Kasvien hoito-ohje lapuissa lukeva tasainen kastelu tarkoittaa säännöllisyyttä, ei jatkuvasti kosteaa kasvia. Suurin osa kasveista viihtyy parhaiten kun ne saavat kuivahtaa vähän kasteluiden välillä. Tällä tarkoitetaan, että mullan pinta on kuiva, mutta syvemmältä kostea. Käytännössä kasvista riippuen on kastelu kaksi kertaa viikossa ihan maksimi. Toisille kasveille taas riittää kastelu kerran kuussa. Tarkempaa tietoa kasvisi vaatimuksista saat kun kysyt asiantuntijalta tai tutkit asiaa kirjoista ja netistä.
Kastelua helpotat kun laitat kasvin reiälliseen ruukkuun ja lautasen päälle. Näin vesi ei pääse seisomaan juurilla ja liikakastelua ei tule tehtyä niin helposti. Jos kasvi ehtii jo hieman kuivemmaksi kannattaa kasvi upottaa saaviin tai lavuaariin ruukun kanssa noin 15 minuutin aika vedessä riittää mainiosti. Ylimääräinen lautasella seisova vesi kannattaa aina poistaa. Monta päivää lautasella seisova vesi voi mädättää juuria.
Säännöllisyyttä hoitoon saat kun merkitset kasvien hoidon kalenteriisi. Monet käynnistävät vapaapäivänsä kasvien kastelulla. Mikäs sen rentouttavampi tapa aloittaa päivää. Jos vielä et ole kasviholisti käy lukaisemassa tämä juttu. Saat jutusta syitä aloittaa kasviharrastuksen.
Kolme suurinta kompastuskiveä viherkasvien kanssa on helppo välttää kun mietit mihin kasvisi sijoitat. Muistat kastella kasveja säännöllisesti ja nauttia niiden hoidosta. Vaikka lista mietittävistä asioista kuulostaakin pitkältä ei tämäkään ole rakettitiedettä. Kasvit ovat yllättävän sitkeitä ja anteeksiantavia. Jokaiselle meistä löytyy oikea kasvi.
Tutustu täältä viherkasveihin ja mieti mitkä ovat sinulle sopivia kasveja.
Ajatus aiheesta “Näin vältät kolme suurinta kompastuskiveä viherkasvien kanssa”