Tee ekoteko, hoida perinnemaisemia ja perusta kukkaniitty!

Sharing is caring!

Varjele pölyttäjiä, tee ekoteko, hoida perinnemaisemia ja perusta kukkaniitty. Niittykasvien avulla tuet luonnon monimuotoisuutta ja kaunistat ympäristöäsi.

Haluaisitko sinäkin omaan pihaan pienen kukkakedon? Tästä jutusta saat vinkit ja ideat kukkaniityn tekemiseen. Tiesitkö, että niitynteko on myös ekoteko? Monimuotoinen niitty tukee monen hyönteisen elämää ja tarjoaa ravintoa mm. uhanalaisiksi käyville mehiläisille. Ilman näitä tärkeitä pölyttäjiä ei ekosysteemimme toimi. Lisää tietoa mehiläisten tärkeydestä löydät tästä Helsingin yliopiston julkaisemasta artikkelista https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/kestava-kehitys/minne-ovat-mehilaiset-menneet

Niityn perustaminen ei tee sinusta ainoastaan ekotekijää, vaan myös ympäristön kaunistajaa. Kylvä kukkiva niitty pihallesi ja pian huomaat kuinka naapurit innostuvat ideastasi. Puhumattakaan siitä ilosta jonka saat kun kävelet niityllä ja poimit itse kasvatettuja kukkia pöydälle.

Miten niitty perustetaan?

Hanki siemenet

Päätä haluatko luonnonmukaisen niityn, runsaasti kukkivan “someniityn” vai maisemointiniityn. Valmiita siemensekoituksia löytyy maisemointiniittyihin ja luonnonmukaisiin niittyihin, someniityn kanssa saat olla luovempi.

Paras siementenhankinta-aika on alkukevät. Silloin sinulla on vielä aikaa suunnitella aluetta ja miettiä mitä kasveja yhdistät. Hyviä valmiita siemensekoituksia pienelle pinta-alalle myy mm. niittysiemen ja maatiainen. “Someniittyä” varten voit ostaa mielesi mukan useampia eri siemenpaketteja, niitä yhdistelemällä teet oman näköisesi kombon. Kaikki edellämainitut vaihtoehdot tukevat luonnon monimuotoisuutta houkuttelemalla pölyttäjiä luokseen, mutta kaikilla on myös oma erikoistarkoituksensa.

Kuinka paljon tarvitset siemeniä?

Siementen määrä riippuu valituista kasveista ja toivotusta lopputuloksesta. Valmiiden sekoitusten pusseissa kerrotaan yleensä monelleko neliölle siemeniä riittää. Suuntaa antaa ohjeena voisi sanoa, että neliötä kohden tarvitset 1200-1700 siementä. Kuulostaa hirveältä määrältä, mutta käytännössä katsoen puhutaan noin 1/2 desimitan kokoisesta määrästä. Suurin osa siemenistä on mahdottoman pieniä, jotta saat sekoituksesi leviämään tasaisesti pellolle laita joukkoon puhdasta hiekkaa (siis ei sellaista jossa on jo tuulen tuomia siemeniä). Sekoita siement huolella hiekkaan ja kylvä hiekkasekoitus alueellesi. Lopputuloksena on tasaisesti sekoittunut kukkaloisto.

hoida perinnemaisemia ja perusta kukkaniitty.
  • Luonnonmukainen niitty pitää sisällään kasveja, jotka kasvavat suomen kedoilla ja niityillä luonnostaan. Osa näistä kasveista on monivuotisia osa leviää vain siemenien avulla. Osa muodostaa ensimmäisenä vuotena vain lehdet ja kukkivat seuraavana. Lopputulos ei ole aina niin kukkaisa, mutta sitäkin monipuolisempi lajeiltaan ja luonnolle paras vaihtoehto. Joukossa on usein myös sellaisia lajeja, jotka ovat meiltä luonnosta jo katoamasta. Ylläpidät siis myös perinnemaisemia ja perinnebiotooppeja näillä kasvivalinnoilla.
  • Toinen vaihtoehto niitylle on “someniitty”. Niitty, joka on täynnä mitä erilaisempia kukkivia kukkia. Täydellinen niitty selfieiden ottamiseen ja fiilistelyyn. Tämäntyyppisessä niityssä on myös mukana lajeja, jotka eivät meillä luonnostaan kasvaisi. Monet näistä lajeista, kannattaa esikasvattaa ennen istutusta. Näin takaat, että kukkaloisto ehtii kukkia ennen pakkasia. Työläin ja persoonallisin niittyvaihtoehto.
  • Maisemointiniityllä puolestaan tarkoitetaan yleensä niittyä, joka laitetaan pellolle varsinaisen viljelykasvin jälkeen ns. välivuotena. Näiden seosten tarkoituksena on tukea maan hyvää mururakennetta, ja antaa myös samalla lannoitusta tulevaa satokautta varten.

Perusta alue johon niityn laitat

Yleensä niitty perustetaan luonnontilaiselle alueelle, pihan perän paikka, jossa ei oikein mikään kasva. Toimiva ja hyvä ajatus, mutta vaatii hieman työtä ja sinnikkyyttä. Pikavaihtoehto on kääntää maa ja kitkeä samalla olemassa olevat kasvit pois. Pitkään käyttämättä olleessa maassa on kuitenkin aina ns. siemenpankki. Kasa lepotilassa olevia siemeniä odottaa, että joku kääntää maata ja antaa valosignaalin siemenille. Valosignaali tulee maata kääntäessä, kun siemen kohtaa auringon ja tajuaa alkaa itämään.

Vaihtoehto kaksi on pressuttaa alue. Pidä pressua paikallaan vähintään yksi vuosi, parhaimman lopputuloksen saat useammasta vuodesta. Pressun idea on peittää päivänvalo ja estää olemassa olevia kasveja itämästä tai kasvamasta. Pressun alla ollut maatuva kasvimassa myös lisää maan humuskerrosta. Ideana on, että vältyt alkuraivaukselta ja kitkemiseltä. Pressua poistaessa huomaat maan olevan paljas, valmis kylvöön. Toimi heti samana päivänä ja kylvä niittysi siemenet alueelle. Sillä, samalla hetkellä kun poistat pressun myös olemassa oleva siemenpankki saa signaalin kasvun mahdollisuudesta. Kylvö hoituu helposti. Tee keyet vaot siemenille esimerkiksi kepin päällä maata viistäen, tai haraa maanpinta auki haralla. Kylvä siemenet vakoihin tai sirottele hajakylvönä koko alueelle. Valitsemistasi siemenistä riippuen voit peittää kylvökset kevyesti hiekalla.

Kolmas vaihtoehto on ostaa kokonaan uutta kasvualustaa. Pistä olemassa olevan kasvuston päälle paksu kerros pahvia ja sanomalehteä, ne tukahduttavat kasvuston ja maatuvat pikkuhiljaa. Päälle voit laittaa kunnon kerroksen tilaamasi kasvualustaa. Luonnonmukaiselle niitylle ja maisemointiniitylle on lannoittamaton hiekka hyvä vaihtoehto, someniitylle tarvitset taas lannoitettua multaa.

Varaudu siihen, että jokaisen vaihtoehdon kanssa kohtaat kitkemistä useaan otteeseen vähintään seuraavana viitenä vuotena. Työ tekijäänsä kuitenkin kiittää ja jo kuudes vuosi rupeaa olemaan täydellinen. Tässä vaiheessa kylvämäsi kasvit ovat jo muodostaneet uutta siemenpankkia ja niitty kylvää itse itsensä.

Koska on paras aika kylvää?

Valitsemastasi siemenistä riippuen voit kylvää aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä (juuri ennen pakkasten tuloa). Keväisin ja syksyisin maa on luonnostaan kosteaa ja vauhdittaa siementen itämistä. Tulevaa aluetta on myös helpompi hahmottaa, muokata ja kitkeä silloin kun rikkaruohot eivät rehota polvenmittaisena.

Voit myös kokeilla tehdä lisäkylvöjä kesän aikana. Monet kukat ehtivät lämpiminä kesinä tehdä uusintakierroksen ennen pakkasia. Uusintakylvöön sopivia lajeja ovat esimerkiksi unikot, kehäkukat ja hunajakukka.

Miten hoidat niittyä?

Kastele kylvämäsi alue kunnolla. Huolehdi, että sinulla on myös mahdollisuus kasteluun kuivina kausina. Kun siemenesi ovat itäneet on tullut aika kitkeä ei halutut kasvit pois. Kitkemistä helpottaa, jos kasvit ovat kylvetty riveihin hajakylvön sijaan. Suorasta rivistä on helppo erottaa halutut kasvit ei halutuista.

Kun niittysi on kukkinut ja karistanut siemenet maahan seuravaa vuotta varten on tullut aika poistaa kasvusto. Tämä tehdään erityisesti luonnonmukaisille niityille, jottta maa pysyy vähäravinteisena. Kaikki maahan jäävä ja maatuva kasvusto ravitsee maata ja hankaloittaa seuraavien vuosien hoitotoimenpiteitä.

Voit niittää alueesi perinteisesti viikatteella ja haravoida niitetyn kasvuston seipäille tai pyytää vuokralle vaikkapa muutaman lampaan. Lampaat hoitavat myös haravoinnin puolestasi. Tarkistathan kuitenkin ennen laiduntavien eläinten päästämistä alueellesi, että kylvämäsi kasvit eivät ole myrkyllisiä niille.

Mitä vielä odotat tee ekoteko, hoida perinnemaisemia ja perusta kukkaniitty!

Klikkaa tästä ja seuraa someniityn kehitystä islanninhevostalli Ófeigurissa

5 kommenttia artikkeliin “Tee ekoteko, hoida perinnemaisemia ja perusta kukkaniitty!

Kerro mielipiteesi