Lue tämä ennen taimien istutusta

Lue tämä ennen taimien istutusta, saat vinkit ja ideat oikeanlaisiin istutuksiin. Kaikista tärkein asia on istuttaa oikea kasvi oikeaan paikkaan. Silloin kasvi kestää myös vähemmällä hoidolla ja kukoistaa nopeammin ja paremmin. Kartoita siis ensin pihasi olosuhteet.

Miten kartoitan olosuhteet?

  • Malta seurata uutta pihaa ensimmäinen vuosi.
  • Piirrä kartta pihastasi.
  • Merkitse mihin paistaa aurinko ja missä on varjoa, missä on kosteaa ja missä kuivaa.
  • Testaa onko maasi pH sopiva kasveillesi.

Kuulostaa jälleen kerran paljon työläämmältä kuin on. Jos et jaksa piirtää karttaa tontistasi, tulosta sellainen. Helpon kartan omasta tontistasi saat tulostamalla sen google mapsista tai kansalaisen karttapaikasta.

Ennen kuin lähdet istuttamaan tee suunnitelma istutuksistasi ja mieti jo ostovaiheessa valmiiksi tulevien kasviesi paikat. Voit mallata niitä vielä tuleville paikoilleen ruukuisssa ennen istutusta. Näin hahmotat paremmin oikean istutusetäisyyden.

Muokkaa maa sopivaksi uusien kasviesi olosuhdevaatimuksia mukaillen. Alla muutamia vinkkejä ja syitä maan muokkaamiseen ja havainnointiin.

pH

Maaperän happamuutta määritetään pH luvulla. Neutraali maaperä on 7, alle sen menevät luvut ovat happamia ja yli sen luvun emäksisiä. On hyvä tutkia välillä omaa maata ja tehdä parannuksia tarpeen vaatiessa. Suuri osa suomen maaperästä on hapanta ja moni kasvi tarvitsee lievästi emäksistä maata. Happamuus vaikuttaa kasvin kykyyn imeä ravinteita maasta. Kasvit ovat kehittyneet erilaisiin olosuhteisiin ja toiset pystyvät hyödyntämään paremmin hapanta maata kuin toiset.

Suurin osa puutarhan kasveista viihtyy kun pH on 6-6,5. Vihannekset viihtyvät parhaiten kun pH on 6-7, marjakasveille hyvä pH on 5-6 ja happaman maan kasveille suotuisin on pH 4,5-5.

Maaperän happamuuden voi yksinkertaisimmillaan testata puutarhamyymälöistä ja rautakapoista saatavilla maaperän happamuustesteillä. Ne sisältävät kaikki tarvikkeet ja ohjeet.

Voit teettää myös laajemman viljavuusanalyysin maanäytteestä. Saat tietää tarkan tilanteen maaperän ravinteista ja saat ohjeet ravinnetilan parantamiseen. Analyysejä saat muun muassa täältä.

Kotikonsteja kalkkipitoisuuden ylläpitoon ovat tuhka ja kananmunankuoret. Kumpaakin voi annostella noin kourallisen neliölle. Uusia kasveja istuttaessa kannattaa sekoittaa tuhka ja kuoret istutuskuopan multaan hyvin ennen istutusta.

Happamuutta saat nostettua kuusenhavuilla, esimerkiksi alppiruusun istutusmultaan voi sekoittaa haravointijätettä kuusien alta tai vaikkapa pätkiä joukkoon vanhan joulukuusen.

Hyvä kasvualusta

Oikeanlainen maanrakenne merkitsee paljon. Kylmässä ja tiiviissä maassa juurien on vaikea levittäytyä. Suurin osa kasveista tykkää maasta joka rakenteeltaan huokoinen, hyvin vettä läpäisevä, mutta myös koossa pysyvä.

Lue tämä ennen taimien istutusta

Tämän voit testata kaivamalla pihallesi lapion syvyisen kuopan ja tutkimalla maan rakennetta. Jos huomaat selkeä kerroksia, tai lapiosi ei tahdo upota maahan on se liian tiivis suurimmalle osalle kasveista. Tällöin sitä kannattaa parantaa lisäämällä istutuksen yhteydessä olemassa olevan maan joukkoon runsaasti hiekkaa ja humuspitoista maata esimerkiksi kompostia tai palanutta hevosenlantaa.

Parhaita maita kasvatukseen ovat siis humuspitoiset maat. Maat joissa on paljon mikrobitoimintaa ja lieroja. Humuspitoinen maa on tummaa metsänpohjalta tuoksuvaa maata, joka sisältää paljon maatuvaa ainesta ja sitä hajottavaa mikrobitoimintaa sekä sienirihmastoja. Harvalla on tämänkaltaista lähtötilannetta, mutta siihen pääsee yllättävän nopeasti alla olevilla keinoilla.

Maanparannus

On olemassa kasveja, joiden avulla voidaan pehmittää tiivistä maata. Monet kesällä suloistuttavat niityt tekevät juuri sitä. Maanparannuskasvien lisäksi on hyvä miettiä miten saa maan mikrobiotoiminnan ja humuksentuotannon nopeaan kasvuun.

Humuspitoista kompostia saat kompostoimalla esimerkiksi hevosen lantaa ja keittiöjätteitäsi. Voit myös tilata valmista kompostimultaa monilta mullanvalmistajilta, esimerkiksi Metsäpirtin multa on ollut omissa kokeiluissani hyvää.

Maanparannuskasvit

Usein näkee sekoituksia, joissa kasvaa auringonkukkia, hunajakukkaa ja apilaa, kaikilla on oma tarkoituksensa sekoituksessa.

Auringonkukka levittää laajalle ja syvälle juuristonsa ja hajottaa tehokkaasti maata. Apila taas tuo runsaasti kasvien kasvuun vaikuttavaa typpeä maaperään. Hunajakukka toimii hyvänä pörriäiskasvina. Lisää niitynteosta voit lukea täältä.

Kääntää vai ei kääntää

Perinteisesti on neuvottu kasvimaata ja istutustöitä tehdessä kääntämään maata laajalta alueelta. Viime vuosina on kuitenkin entistä enemmän herätty siihen, että pelkkä maan kääntäminen ja mururakenteen muokkaaminen ei parannakaan suoranaisesti humuspitoisuutta. Maan kääntely ja jyrsijällä möyriminen antaa uusille rikkakasveille hyvät kasvuolosuhteet ja hajottaa myös mururakenteen kannalta hyvää mikrobitoimintaa. Onkin järkevää lähteä miettimään puutarhanhoitoa luontoa jäljittelemällä kuin sitä vastustamalla.

Uutta istutusaluetta miettiessä voi kaivamisen sijaan olla helpompaa peittää olemassa olevat kasvit. Laita villiintyneen kohdan päälle pressu pariksi vuodeksi. Tänä aikana olemassa oleva kasvusto tukahtuu ja lisää maatuessaan maan humuspitoisuutta. Pressun pois otettuasi sinulla on pehmeämpää ja humuspitoisempaa maata muokattavana.

Lue tämä ennen taimien istutusta
Kuvassa läpijuurtunut juuripaakku ja terve juuristo.

Näin istutat

Jätä siis jyrsimet talliin ja ota lapio, pahvia ja kompostia istutuspuuhan välineiksi. Kuoppa kannattaa edelleen kasveille kaivaa, mutta kuopan kokoon vaikuttaa maan laatu. Nurmikkoakaan ei tarvitse ottaa laajasti pois, se jää kunnollisen katekerroksen alle muhimaan ja maatuu aikanaan.

  • Savimaalle on pieni kohopenkki parempi kuin yksittäinen syvä kuoppa. Savi on kylmää ja tiivistä. Juurien on vaikea levittäytyä siihen ja vesi seisoo helposti kuopassa. Kaiva siis kaksi kertaa kasvin juuripaakun levyinen kuoppa ja puolikkaan juuripaakun syvyinen kuoppa. Lisää pinnalle kasvualustaa niin, että kasvi on samalla tasolla kuin se oli alunperin ruukussaan. Savimaalle parasta kasvualustaa on hiekan ja kompostin sekoitus. Kasvualuasta kannattaa sekoittaa huolella olemassa olevaan maahan. Laita kasvualustan päälle kerros pahvia tai sanomalehtiä ja lisää katetta 5-10 cm. Näin estät rikkakasvien kasvun. Jätä kasvin tyvi paljaaksi katteesta, kasvi voi kärsiä siitä.
  • Hiekkamaalla kaiva kaksi kertaa juuripaakun levyinen ja syvyinen kuoppa. Lisää hyvää kompostia ja sekoita olemassa olevaan maahan. Peitä maa pahvilla tai sanomalehdellä ja lisää kate kuten savimaallakin.

Kaivettuasi sopivan kokoisen kulmikkaan kuopan ja sekoitettuasi kasvualustan olet valmis istuttamaan kasvin kuoppaan. Kastele kuitenkin vielä istutettava kasvi ja kuoppa kunnolla. Näin varmistat ettei kuiva maa ime kasviasi kuivaksi.

  • Ennen istutusta avaa vähän kasvin juuria raapimalla niitä auki käsin tai veitsellä. Tämä saa ne kasvamaan nopeammin ja paremmin.
  • Laske kasvi kuoppaan, jonka pohjalla on reilu kerros uutta kasvualustasekoitustasi. Lisää kasvualustaa kuopan täydeltä ja tiivistä kevyesti painamalla kasvin ympäriltä.
  • Lisää pahvia tai sanomalehteä ja katetta.
  • Kastele kasvia, vaikka sataisi. Kastele joka viikko kunnolla ensimmäiset kaksi kuukautta ja sen jälkeen seuraavat kaksi vuotta vähintään kuivina kausina. Tämän jälkeen kasvin omat juuret ovat tarpeeksi vahvat vedenottoon ja kasteluntarve loppuu.

Muista myös tämä

  • Vaikka äsken kerroinkin hyvin yksinkertaiset ohjeet on joillain kasveilla myös erilaisia vaatimuksia kasvusyvyyden suhteen. Jaloruusut, viiniköynnökset ja arat kärhölajikkeet kannattaa istuttaa syvään. Juurenniska voi olla huoletta 15 senttimetriä maanpinnan alapuolella.
  • Kertausmielessä mainittakoon vielä, että kaikista tärkeintä on ostaa kasveja, jotka sopivat pihasi olosuhteisiin. Löydät valtavasti tietoa netistä, mutta saat apua myös asiantuntevalta myyjältä puutarhamyymälästä.
  • Luonnossa ei ole paljaita kohtia. On normaalia, että paljas kohta mullasta tai maasta peittyy siemenillä ja itää uutta kasvillisuutta. Pääset helpommalla kun jäljittelet luonnon tapaa, etkä jätä istutusten tyvelle paljaita multa-alueita.

Avaa tämä linkki ennen taimien istutusta, saat lisää tietoa taimien ostosta ja hankinnasta.

Kerro mielipiteesi

3 ajatuksia aiheesta “Lue tämä ennen taimien istutusta”