Vuoden pimein aika on parasta kranssien teko aikaa

Vuoden pimein aika on parasta kranssien teko aikaa. Kaamos, aika jolloin pihahommat rajoittuvat otsavalon parissa tehtäviin puuhiin. On pakko vetäytyä sisäpuuhien pariin. Tuntuu, että ei mitään jaksa ja silti olisi pakko jotain touhuta. Kuulostaako tutulta?

Vitamiinien lisäksi muista myös kuunnella kehoasi. Rauhoittua ja touhuta mukavia asioita, ne auttavat jaksamaan pimeän kauden yli. Ota pieni suunnittelu- ja askarteluloma. Mieti tulevaa puutarhakautta. Tilaa siemeniä ja pyörittele kransseja. Kranssit ovat valtavan monipuolisia ja helppoja askarreltavia. Niitä voi toteuttaa nopeasti parilla oksalla tai halutessaan niistä voi tehdä oman pienen ikuisuusprojektin. Minkälainen on sinun unelmiesi kranssi?

horsehead wreath

Muotoja ja malleja kransseille on yhtä monia kuin tekijöitäkin. Tässä esimerkki eläinystävän kranssista. Lukemalla eteenpäin saat vinkit hevosenpään toteutukseen. Mallina voi olla kuitenkin kuka tai mikä vaan; oma lemmikkisi, tonttu tai vaikkapa pukki. Tämä tekniikka toimii ihan kaikkien aiheiden kanssa.

Mitä tarvitset?

  • Kanaverkkoa tai muuta taipuisaa verkkoa
  • Pahvia
  • Sekatöörit (puutarhasakset tai vastaavat)
  • Pihdit (rautaverkon leikkaamiseen)
  • Puolalankaa
  • Havuja
  • Rahtusen mielikuvitusta

Vuoden pimein aika on parasta

Näin aloitat

1.

  • Aloita piirtämällä ja leikkaamalla tukevasta pahvista muotti. Muotti toimii apunasi verkon muotoilussa. Hyviä kuvia muodon hahmottamiseen löytää googlen kuvahausta. Suomeksi saattaa myös löytää mallikuvia, mutta englanniksi saat nopeammin tuloksia. Voit kokeilla esimerkiksi horsehead silhouette sanalla tai black and white horsehead haulla.

  • Tulosta tai piirrä mallista itseäsi miellyttävä kuva. Leikkaa pahville hahmoteltu hahmo irti ja siirry seuraavaksi leikkaamaan kanaverkkoa.

2.

  • Leikkaa verkosta hieman pahvia isompi pala. Palan ei tarvitse olla vielä hahmon muotoinen. Itse leikkaan vaan suoran kaistaleen, jota taittelen oikeaan muotoon.

  • Laita pahvimalli pöydälle ja taittele sen päällä leikattu verkonpala mallisi näköiseksi. Tässä vaiheessa ei kannata tehdä liian huolellista työtä. Tulet joka tapauksessa peittämään verkon, sen ei tarvitse vielä näyttää siistiltä. Kanaverkon paras puoli on se, että sitä voi taivuttaa mihin muotoon vain. Voit siis vielä lopuksi jatkaa pientä muokkausta ja hiomista.

  • Kokemuksesta voin sanoa, että jo tässä vaiheessa työtä kannattaa kääntää kaikki terävät verkon reunat kaksinkerroin. Terävän rautalankan pisto ei ole kiva tunne. Jostain syystä, vaikka kuvittelee olevansa huolellinen, työhön jää rautalankaa törröttämään. Kranssiin koskiessa sen tuntee. Se yksi ja sama törröttäjä onnistuu aina muistuttamaan olemassaolostaan.

3.

  • Ota taustalla pitämäsi pahvi pois ja laita koko metallikehikko hetkeksi syrjään. Valitse ja leikkaa havusi. Siisteintä työn jälkeä saat aikaiseksi kun teet mahdollisimman pieniä nippuja havuista.

  • Leikkaa vaikkapa viisi noin viiden senttimetrin pituista tupsua käteesi ja pyöritä puolalankaa tiukasti varsien ympärille. Muodostat siis viidestä tupsusta yhden tupsun. Jätä puolalangasta kunnon päät jäljelle ennen metallilangan leikkausta.

  • Tee runsaasti tupsuja ja mallaile niitä välillä työsi päälle. Ideana on peittää koko kehikko tupsuilla. Itse tykkään tehdä yhden työvaiheen kerrallaan ja leikkaan ja langoitan ensin kaikki tupsut. Tyyli on kuitenkin vapaa. Voit hyvin tehdä ja kiinnittää yhden tupsun kerrallaan.
havukranssi

4.

  • Sujauta tupsu kerrallaan verkkoon kiinni. Pyöritä työn nurjalla puolella tupsu kiinni rautalangan päistä. Jatka kunnes verkko on peitetty. Mallaile välillä tupsuja ja mieti mihin suuntaan karva menisi luonnostaan mallina olevassa eläimessäsi.

  • Saat realistista tuntua työhön, jos laitat hevoselle harjan liehumaan tai kanalle siivet pörhölleen. Tämän teet käyttämällä tuuheampia ja pidempiä havunippuja.

5.

  • Kun etupuoli on täytetty havuilla on aika kääntää työ toisinpäin. Työn takapuolta ei ole pakko viimeistellä, etenkin jos aiot laittaa sen seinää vasten. Voit kuitenkin tehdä myös työstä kaksipuoleisen ja laittaa sen roikkumaan esimerkiksi amppelikoukusta. Tällöin saat molemmat puolet koristamaan pihaasi.

  • Jos päädyt siistimään työn takapuolta voit tehdä sen helposti kiinnittämällä rautalangalla muutamia isompia havuja. Havut peittävät kivasti koko kanaverkon ja tekevät työstä huolitellun näköisen.

6.

  • Kiinnityskohta on helppo tehdä valmiiksi samalla kun tekee siistimishommia. Isoimmista kransseista tulee helposti tehtyä painavia. Ehkäiset kanaverkon taipumisen ja muodon valumisen kiinnittämällä taakse muutaman vähän vahvemman kepin. Usein työtä tehdessä jääkin muutama keppi jäljelle irtileikatuista havuista, nyt on oikea aika hyödyntää ne.

  • Kiinnitä kepit rautalangalla ristiin ja pohjaan kiinni useammasta kohdasta. Kiinnityslenkki on hyvä olla työn yläreunassa. Usein olen laittanut tukena oleviin keppeihin narunpätkän valmiiksi. Siinä kiinnitys ainakin pysyy ja löytyy helposti.

7.

  • Tee viimeistelytuunaukset. Leikkaa yli hapsottavat tupsut. Lisää hevoselle riimu, silmä ja sierain. Laita kanalle tai koiralle rusetti kaulaan. Tonttulakki näyttää myös varsin söpöltä havuhahmon päässä. Päästä sisäinen lapsesi valloilleen ja leiki rauhassa. Kun koet olevasi valmis ripusta hahmosi ja nauti kättesi työstä, olet sen ansainnut.

Vielä viimeinen vinkki. Vuoden pimein aika on parasta. Ainakin siitä voi yrittää tehdä sellaista. Tehdään yhdessä vuoden pimeimmästä ajasta kranssien teko aikaa. Luo itsellesi rauhaisa ja hyvä tunnelma. Pistä kaverin kanssa kranssipaja pystyyn, nauti glögiä ja hyggeile.

Itselläni on tapana edellämainittujen asioiden lisäksi pistää taustalle jokin video pyörimään ja tunnelmaa luomaan. Tämän Ylen Elävän Arkiston linkin takaa löydät yhden talven pimeyteen liittyvän dokumentin.

.

Innostiko kranssien teko sinua ? Alta löydät myös kesäisemmän ja syksyisemmän kranssin teko-ohjeet.

Kerro mielipiteesi