Kuinka suunnittelet ympärivuoden kukoistavan kukkapenkin?

Kuinka suunnittelet ympärivuoden kukoistavan kukkapenkin? On vaikeaa miettiä miten saa oikeasti jatkuvasti kukkivan kukkapenkin. Lajikkeita on tuhottoman paljon ja vuodet eivät ole veljeksiä. Kuumana kesänä saattaa kaikki kukat kukkia samaan aikaan ja kylmänä kesänä kukat tekevät tuloaan pitkän aikaa. Lisäksi suomen kesä on lyhyt. Kasvien täytyy kasvaa täyteen loistoonsa vain muutaman kuukauden ajassa.

Mistä sitten aloitat suunnittelun? Lue eteenpäin vinkit joilla pääset alkuun täydellisen kukkapenkin suunnittelussa

Kuinka suunnittelet ympärivuoden kukoistavan kukkapenkin?
Lemmikki

Olosuhteet

Ota huomioon vallitsevat olosuhteet. Jos mahdollista tarkkaile pihaasi ensimmäinen vuosi. Pistä ylös mihin paistaa aurinko ja missä on varjo. Onko joku kohta kosteampi kuin toinen.

Sijainti

Mieti myös kukkapenkin sijaintia suhteessa pihasi käyttöön. Onko sillä tarkoitus myös rajata kulkua? Missä kukat näkyvät parhaiten? Katsellaanko sitä yhdestä vai useammasta suunnasta ja kuinka korkeita kasveja haluat? Päätä siis mikä on kukkapenkin tarkoitus ja tarve. Se voi olla vain kukkapenkki paikassa x, mutta sillä voi olla myös merkitystä tilanjakana tai vaikkapa sisääntulon komistuksena.

Muodon suhteen mielikuvitus on rajana. Päätä minkä mallisen kukkapenkin haluat tehdä. Teetkö kaarevaa pehmeää reunaa vai selkeää kantikasta kulmaa? Laitatko kohopenkkiä, rajaatko kenties kivillä tai tiilillä penkin reunaa?

Muutamia esimerkkejä ympäristöstä ja olosuhteista, joiden avulla voit määrittää kukkapenkkisi muotoa ja kasveja.

  • Kallioisella tontilla esimerkiksi ei voi kaivaa, kivistä muodostetut multataskut voi olla hyvä vaihtoehto perinteiselle kukkapenkille. Käytä matalajuurisia auringossa viihtyviä kasveja. Voit luoda kivikkopuutarhan alppikasveista ja kenties saat kallionkoloon kivan pienen puronkin solisemaan.
  • Avoin peltotontti on suomessa usein savimaata. Tiukassa savimaassa vesi seisoo helposti, jolloin juuret jäätyvät, mätänevät tai eivät pääse kasvamaan. Tällöin joudut joko kaivaaman isomman kuopan, jonka maata kuohkeutat esimerkiksi hiekalla tai rakennat ylöspäin kohopenkin. Kohopenkki helpottaa kosteuden ja lämmön kanssa. Kohopenkillä tarkoitetaan kaikkea maanpinnasta koholla olevaa istutusta. Korkeampi korotus on aina ergonomisempi työskentelyn kannalta ja kunnolla korotetusta penkistä saa myös hyvän tilanjakajan avoimelle tontille. Avoin paikka on yleensä myös tuulinen ja aurinkoinen. Mieti siis kasveja, jotka kestävät paahdetta ja tuulta. Puita ja pensaita voi myös istuttaa kohopenkkiin ja ne toimivat kivana lisänä istutuksissa. Miltä kuulostaisi herukkapensas, jota poimiessa ei tarvitsisi kyykkiä?
  • Metsäisellä tontilla taas saattaa maa olla kuivaa ja puiden juuret voivat estää kaivelun, sekä imeä vettä. Kohopenkki auttaa tässäkin tilanteessa. Ota huomioon myös valon määrä. Usein metsäisellä tontilla puiden latvuskerros varjostaa yllättävän paljon. Harkitse siis varjonkasveja. Mieti myös sopisiko metsäiseen ympäristöön kukkapenkin koristeeksi kannot ja reunukseksi vaikkapa oksat.

Itse asiaan, kuinka suunnittelet ympärivuoden kukoistavan kukkapenkin?

Paikka on valittu ja olosuhteet kartoitettu. Nyt päästään alkuun jo ideoinnin, sommittelun, värimaailman ja kukkavalintojen kanssa. Tämä on se kaikista ihanin vaihe mielestäni. Tutustu alla oleviin esimerkkeihin ja mieti minkävärisen ja tyylisen kukkapenkin haluat.

Tyyli ja ideat

Mene kirjastoon tutustumaan valtavaan puutarhakirjallisuuden maailmaan. Saat takuulla pääsi pyörälle jo kirjoista. Lisäideoita löydät kuitenkin halutessasi netistä. Tässä muutamia hakusana vinkkejä englanniksi. Hakemalla Googlen kuvahausta Englanniksi tietoa saat laajemman valikoiman tarjontaa.

  • Runsaista kukkaistutuksista kiinnostuneille Brittiläisessä puutarhassa tyypillisiä istutuksia ovat herbaceous border ja gottage garden.
  • Hillityimmistä istutuksista ja sävyistä kiinnostuneille löytyy inspiraatiota japanilaisista puutarhoista ja kivikkopuutarhoista. Löydät niitä hakusanoilla japanese garden flower bed, rockery garden tai alpinegarden ideas.
  • Luonnonmukaisista istutuksista kiinnostuneille löytyy lisää tietoa hakemalla stumpery garden, woodland garden, pond wildlife garden tai widlifegarden ideas hakusanoilla.

Värit ja muodot

Kuinka suunnittelet ympärivuoden kukoistavan kukkapenkin?

Värien ja muotojen kanssa on mukava leikitellä. Yhdessä ne vaikuttavat lopputuloksesi visuaaliseen ilmeeseen. Saat tehtyä harmonisia kokonaisuuksia käyttämällä väriympyrän vierekkäisiä sävyjä. Kontrastia saat käyttämällä vastakkaisia sävyjä.

Väreistä valkoinen ja vihreä ovat neutraalimpia. Jos haluat saada selkeitä ryhmiä kasveista, laita kukkien väliin ryhmä vihreää tai valkoista kasvia. Valkoiset kasvit myös näkyvät hyvin iltahämärässä, luoden uuden lisäelementin puutarhaan. Eikä värin aina tarvitse tulla edes kasvista, väriä lisää myös lehdet, istutuksen reunamateriaali tai koriste istutuksen joukossa.

Muodoista Pyöreät kukat ovat visuaalisesti raskaampia kuin kevyet keihäsmäiset kukat. Saat tasapainoisemman kokonaisuuden, kun sijoitat pyöreät/pallomaiset kukat alas ja pienet/nuolimaiset kukat ylös. Eli valitse pallomaisista lajikkeista matalampia ja keihäsmaisista korkeampia yksilöitä.

Tuoksut ja pölyttäjät

Valitse joukkoon myös muutamia tuoksuvia kukkia. Mikä sen ihanampaa kuin kukkaistuoksujen täyttämä piha. Hyviä tuoksuvia perennoja löytyy muun muassa pioneista, syysleimuista, idänliljoista, ruusuista, orvokeista ja lehdokeista.

Pölyttäjiä miettiessä on hyvä ottaa huomioon myös kukan muoto. Pitkälle jalostetut kukat ovat usein hyvin kerrottuja. Kerrottu kukka on näyttävä, mutta terälehdet myös sulkevat siitepölyn tiukkaan syleilyyn. Pölyttäjillä on vaikeampaa päästä tälläisten kukkien sisään. Ota siis myös huomioon tämä seikka lajikkeita valitessasi. Toki puutarhassa saa olla kerrottujakin kukkia, mutta osta muutama yksinkertaisempikin kukka. Hyviä kasveja perhosille ja muille pörriäsille ovat muun muassa päivänhattu, budleija, pimpinella-ruusut, väriminttu, mäkimeirami, asterit ja malvat.

Ryhmät

Ryhmillä tarkoitetaan tässä yhteydessä yhden lajikkeen rykelmää. Ryhmiä kannattaa muodostaa 3-13 kasvin ryhmissä. Voit laittaa eteen matalampia kukkia ja taakse korkeita kukkia. Tämä ei ole kuitenkaan ainoa vaihtoehto kukkien asetteluun. Ryhmien ei tarvitse olla säännöllisen muotoisia, ne voivat mennä kukkapenkin reunaa pitkin tai olla selkeinä tuppaina. Ryhmät sitovat kokonaisuuden yhteen ja niillä saat vältettyä riemunkirjavan lopputuloksen.

Riemunkirjavaa lopputulosta taas miettiessäsi voit irroitella rauhassa ja unohtaa ryhmät. Tosin ihmismieli tuppaa silti muodostamaan ryhmiä ja säännöllisiä alueita.

Luonnossa on olemassa maagiselta kuulostava kultainen leikkaus. Se on mittasuhde, joka toistuu melkeinpä kaikessa elävässä. Mittasuhde, joka alitajuisesti miellyttää silmää. Tätä suhdetta hyödynnetään rakentamisen ja valokuvauksen lisäksi myös ammattilaisten tekemissä kukkakimpuissa ja kukkapenkeissä.

Kultainen leikkaus on laskettavissa oleva luku. Ensimmäisen kerran sen laski matemaatikko Eukleides noin 300 vuotta eaa. Myöhemmin keksittiin Fibonacin lukujono, joka on hyin lähellä kultaisen leikkauksen lukuja. Lisää kultaisesta leikkauksesta löydät täältä.

3-5-8-13 Ovat lukusuhde, jolla saat aikaan silmää miellyttävän kokonaisuuden. Ryhmittele kukkasi siis niin, että ryhmissä on selkeät määräsuhteet.

Esimerkki 1-lehtimuodot

  • kukkapenkissäsi voi olla 3 pionia, 5 isomaksauohoa, 8 päivänliljaa, 13 poimulehteä omissa ryhmissään.
  • Ensimmäisenä kukkijana on vaatimaton heleänvihreä poimulehti, seuraavana on rehevämpilehtinen pioni, jota seuraa kapealehtinen päivänlilja ja pensasmainen isomaksaruoho.
  • Esimerkin kukat kukkivat kaikki eri aikoina. Käytännössä saat siis yhdestä kasviryhmästä kerrallaan kukkia ja loppupenkki on vihreän eri sävyissä ja muodoissa lopun aikaa. Vihreä toimii neutraalina lisänä penkissä ja korostaa kukkivia kukkia. Se on myös tärkeä osa mittasuhteita ja lopputulosta. Itse kukkien väriyhdistelmällä ei ole tässä esimerkin istutuksessa niin suurta merkitystä, koska kukat kukkivat eri aikaan. Voit siis rauhassa laittaa kaikkia eri värejä kukkiisi, lopputulos ei ole riemunkirjava vaan harmoninen.

Esimerkki 2-lähisävyt

  • Teet samoilla mittasuhteilla kukkapenkin, mutta tällä kertaa laitat samaa kasvia eri lajikkeissa koko penkin täydeltä. Saat loistavan kukkameren, joka kukkii samanaikaisesti. Rauhaa istutukseen tuo ryhmittely 3-5-8-13 mittasuhteilla.
  • Otetaanpa esimerkiksi syysleimu. Syysleimu on näyttävä kukka, joka toimii omana kukkapenkkinään tai muiden kukkien joukossa. Siinä on tuoksu, siitä löytyy lajikkeita, sävyjä ja värejä joka makuun. Lisäksi se kukkii keskikesästä syksyyn asti.
  • Voit istuttaa vaikkapa kolme vaaleanpunaista kirkasta, korkeaa ja isokukkaista syysleimua nimeltään ‘bright eyes’. Viisi matalampaa ja levämpikukkaisempaa lajiketta nimeltään ‘Early Cerise’. Kahdeksan tanakkavartista ruusunpunaista ‘Elli’ leimua ja kolmetoista vaaleaa ‘Europa’ leimua. Lopputulos on valkoisen, vaaleanpunaisen ja liilan sävyinen penkki. Mikään kasveista ei erotu räikeänä. Sommittelusuhteen ansiosta lopputulos ei ole sillisalaatti, vaan tasapainoinen kokonaisuus.

Esimerkki 3- toisto

  • Toisto tuo rauhaa ja selkeyttä kasvi-istutuksiin. Voit siis valita vaikkapa kuusi eri kasvia, joista yhtä toistat useampaan ryhmään. Toistettuna 3-5-8 suhteella nämä kasvit luovat vaikuttavan kokonaisuuden.
  • Tässä esimerkissä pääkasveina ja isoimman ryhmän edustajaksi on valittu syyskesällä kukkiva ukonhattu ja alkukesällä kukkiva saksankurjenmiekka. Pienemmän ryhmän edustajina on alkukesästä kukkiva Pioni ja syyskesällä kukkiva syysvuokko. Kaikista pienimmän ryhmän edustajana voi olla yksinään esimerkiksi isomaksaruoho. Isomaksaruoho toistuu siis useammassa kohdassa kuin muut kukat ja antaa näin ryhtiä istutukselle.
Isomaksaruoho

Kukinta-aika

Kaikissa kasveissa on mukana lappu, jossa kerrotaan usein myös kukinta-aika. Tässä ei auta muuta kuin perehtyä eri kasveihin, joko kirjallisuuden, netin tai kasvissa olevien lappujen avulla. Toki voit mennä myös puutarhamyymälään ja kysyä myyjältä neuvoa. Mikäli tavoitteenasi on luoda kukkapenkki, jossa on kukkia joka kuukaudelle löydät alta muutaman esimerkin.

  • Kevään kukkijoita ovat kurjenmiekat, esikot, kukkasipulit, kylmänkukat, vuokot, kaunokaiset, vuorenkilvet, sammalleimut, patjarikot, kesäpikkusydän ja orvokit.
  • Alkukesän kukkijoita ovat muun muassa laukat, päivänliljat, akileijat, pionit, kurjenmiekat, unikot, poimulehdet, kurjenpolvet, sinilatva, ängelmät ja kullerot.
  • Keskikesällä kukkivia ovat kärsämöt, ukonhatut, ritarinkannukset, keijunkukat, malvikit, varjoliljat, valeangervot, rohtosuopayrtti, nauhukset, myskimalva, jalopähkämö ja auringontähti.
  • Loppukesän ja syksyn kukkijoita ovat syysasteri, isotähtiputki, kimikit, nukkajäkkärät, tuoksuasteri, punahattu, sinipiikkiputki, punalatva, kultapallo, kellopeippi, punaväriminttu, törmäkatkero, syysvuokko ja komeamaksaruoho.

Siperiankurjenmiekka

Miten saavutetaan se ympärivuotinen komeus

Valitettavasti tässä ei ole oikotietä onneen. Puutarhan suurin ongelma, haaste ja ilo on siinä, että se ei ole koskaan valmis. Suunnittele, sommittele, istuta, siirrä ja opiskele kasveja. Kokeile rohkeasti eri vaihtoehtoja. Ongelman noustessa eteen kysy apua, pääset helpommalla.

Muista kasvit ovat sitkeitä ja sopeutuvat moneen. Vaikka istuttaisit sen nyt vääriin olosuhteisiin, saat sen todennäköisesti pysymään hengissä. Kasvi riutuu, mutta jos juuret ovat hengissä on vielä toivoa. Voit sen siis tarpeen vaatiessa istuttaa uudelleen ja aloittaa alusta. Perennat myös pitävät siitä.

Suurin osa perennoista tarvitsee jakamista muutaman vuoden välein. Jakaminen edistää taimien kasvamista. Muista jakamisessa, että keväällä kukkivat kasvit kannattaa jakaa syksyllä ja syksyllä kukkivat keväällä. Parhaat ajat kasvien jakamiseen ovat kevät ja syksy, jolloin maassa pysyy kosteus paremmin ja kasvit toipuvat nopeammin siirrosta.

Kukkivien kukkien lisäksi kannattaa yhdistellä myös näyttäviä lehtimuotoja ja pensaita tai pieniä puita. Ne antavat mielenkiintoa myös silloin kun kukkien aika on ohi.

Lisää vinkkejä ja esimerkkejä näistä jutuista:

Kerro mielipiteesi

Ajatus aiheesta “Kuinka suunnittelet ympärivuoden kukoistavan kukkapenkin?”