Haluatko sinäkin luontoystävällisen ja helppohoitoisen puutarhan? Äkkiseltään voisi ajatella, että kaikki puutarhat ovat luontoystävällisiä. On kuitenkin paljon pieniä asioita, joilla saat tehtyä pihastasi pienen paratiisin. Kasvien lisäksi saat siitä keitaan myös siihen kuuluville eläimille ja öttiäisille. Monipuolinen ympäristö tekee pihastasi houkuttavan ja helppohoitoisen. Eikä pihan tarvitse silti näyttää viidakolta.
Oleellisinta luontoystävällisessä pihassa on luoda mahdollisimman monipuolisesti erilaisia ympäristöjä. Tällaisille puutarhoille on todellinen tarve. Valitettavasti pystymme näkemään jo nyt puutarhoissamme pölyttäjien vähenemisen. Yli 75% maailman ruokakasveista ovat hyönteispölytteisiä. Pölyttäjiä ei kuitenkaan ole samalla tavoin kuin ennen. Lue tästä Ylen artikkelista, mistä on kyse.
Helposti tulee ajateltua, että tämä ongelma ei koske suomea, tai ettei omalla puutarhalla ole isoon kuvaan vaikutusta. Totuus on kuitenkin toinen. Pihojemme avulla voimme kaikki vaikuttaa tilanteeseen. Keinoja on monia, eikä sinun ole pakko lähteä heti muokkaamaan koko pihaasi. Pienetkin jutut auttaa.
Mitä voin tehdä omalla pihallani
Aina on jotain mitä voit tehdä. Asutpa sitten kerrostalossa rivarissa tai kartanossa. Viime vuonna oli Ylellä pelastapörriäinen kampanja. Moni innostui aiheesta ja tietoisuutta tilanteesta saatiin herätettyä. Huomasitko sinä kampanjan ja joko ehdit mukaan vai vieläkö asia pohdituttaa? Koskaan ei ole myöhäistä osallistua talkoisiin luonnon puolesta. Lue alta muutamia vinkkejä käytännön tekoihin.
Lisää pölyttäjiä puutarhaan näillä keinoin
Istuta pölyttäjäystävällisiä kasveja. Parhaiten autat istuttamalla ympärivuoden kukoistavan kukkameren. Tämä tuntuukin olevan monen haave tällä hetkellä, eikä lainkaan huono idea. Saat ihailla kauniita kukkia ja samalla teet pörriäiset tyytyväisiksi.
Kukkia istuettaessasi ota huomioon nämä seikat. Pölyttäjien kannalta on järkevintä istuttaa kasveja niin, että ne kukkivat koko kasvukauden. Keväästä syksyyn tarjottu siitepöly tarjoaa ruokaa pörriäisille koko kasvukaudeksi.
Kaikissa kukissa ei kuitenkaan ole siitepölyä tai niiden muoto on niin pitkälle jalostettu, ettei pölyttäjä pääse siitepölyyn käsiksi. Pyri siis valitsemaan mahdollisimman yksinkertaisia, luonnollisen näköisiä kukkamuotoja. Kerrottu kukka on kaunis, mutta harvoin pölyttäjäystävällinen.
Kun lähdet suunnittelemaan kasvivalintojasi, voit käyttää apunasi tätä kivaa Ylen tekemää kasvilistausta
Ruukkupuutarha
Ruukkupuutarha ratkaisee monen pienen pihan ongelmat. Ruukkujen avulla voit vaihdella helposti partsisi tai rivaripihasi sisustusta ja luoda eri tunnelmia. Mikäs sen mukavampaa toisaalta, kuin tehdä erilaisia pölyttäjäystävällisiä teemaparvekkeita.
Voit tehdä yhtenä vuotena perhospuutarhan, toisena kasvatella pelkästään syötäviä kukkia ja kolmantena vaikkapa lisätä joukkoon pienen vesiaiheen. Pienikään tila ei ole este, se vaatii vaan hieman enemmän suunnittelua. Ruukkupuutarhalla saa myös ihanan oman kokonaisuuden myös kasveista, jotka pitää talveksi viedä suojaan. Älä turhaan istuta daalioita tai japaninvaahteroita maahan, voit kasvattaa ne myös ruukussa ja kärrätä sellaisenaan suojaan talveksi.
Pölkkypuutarha
Isolle pihalle voit jo luoda kunnon lahottajapuutarhankin. Stumpery garden on britanniassa nousemassa uudelleen muotiin. Suomessa tälle ei ole vielä vakiintunutta nimeä. Itse tykkään puhua pölkkypuutarhasta, se kuvaa hyvin ajatusta. Ideana on jättää puutarhaan hajoavaa puumateriaalia ja tehdä siitä silmää miellyttävä kokonaisuus.
Voit hyödyntää vanhat polttopuut, risut, oksat ynms. ja tehdä niistä ihania kokonaisuuksia. Tee varjon kukkapenkki puumateriaalien avulla. Saat luonnollisen ja monitasoisen maiseman aikaiseksi. Lisäämällä oksien ja puiden väliin multaa saat hyviä istutuskoloja. Laita muodostuneisiin koloihin esimerkiksi saniaisia, kuunliljoja, varjoyrttiä, tarhavarjohiippaa tai pikkutalviota.
Pikkuhiljaa puumassa hajoaa tärkeiden lahottajien avulla ja muokkaantuu erinäköiseksi. Voit lisätä samaan istutukseen joka vuosi materiaalia ja samalla tarjota ruokaa lahottajille. Kurkkaa täältä BBC Gardeners worldin ohjeet stumperyyn.
Niittypuutarha
Niityt ovat tällä hetkellä muotia puutarhoissa ja leikkokukkakimpuissa. Yhdistä trendit ja kasvata oma niitty, josta saat omia ihania pihakimppuja. Muutamat kotimaiset kasvattajat ja puutarhamyymälät ovat tehneet homman vielä helpommaksi ja tarjoavat jo esikasvatettuja kasveja leikkokukkaniityn aloittamiseen. Voit ostaa valmiita taimia tai kylvää perinteisesti siemeniä. Kesäkuussa ehtii vielä hyvin kylvämään hulmuavan kukkameren. Löydät lisää tietoa niityn tekemisestä tästä linkistä.
Hylkää ruohonleikkuri
Tee nurmikosta villikko. Jätä osia siitä ihan villisti kasvamaan. Normaalisti nurmisekoituksissa on joukossa apilaa ja erilaisia heiniä. Kaikki nämä ovat kukkiessaan hyviä luonnon öttiäisille. Näiden lisäksi kaikkien meidän nurmikoille on levittäytynyt yksi tietty pölyttäjille hyvä kasvi. Kasvi, jota kitketään niin kovalla vimmalla, että sen kitkemiseen on nimetty omia työvälineitäkin.
Se kasvi on voikukka. Toisten maanvaiva ja toisten aarre. Voikukka tarjoaa superfoodia salaattiin ja kevätväriä nurmikkoon. Voikukka on tehokkaasti leviävä kasvi, josta on vaikea päästä eroon. Pääset helpommalla, kun et yritäkään.
Saat kivoja kukkivia kaistaleita nurmikkoosi, kun ajat sinne polkuja jätät jonkin verran nurmikkoa kukkimaan. Siisti vaikutelma pysyy silti. Saat puutarhaasi myös lisää mielenkiintoa ja ulottuvuuksia eri tilojen muodossa. Polkujen avulla pystyt ohjaamaan puutarhassa kulkijaa ja houkuttelemaan kulkemaan eteenpäin.
Kompostoi
Mikään ei ole parempaa kasvualustaa puutarhalle kuin komposti. Pussimullan ostaminen on helppoa, mutta jos kokeilet kompostointia huomaat kyllä eron tuotteen koostumuksessa ja sadossa. Pienikin piha voi jo vuodessa tuottaa pari ämpärillistä multaa saada.
Komposti muodostuu nopeiten vuorottelemalla vihreitä ja ruskeita materiaaleja. Voit esimerkiksi laittaa avokompostiin ruskeaa pahvia kasvijättteitä, risuja, kasvijätteitä ja puiden lehtiä vuorotellen. Vihreässä kasvimassassa on typpeä, jota ruskeat materiaalit kuluttavat hajotessaan. Maatumis prosessi nopeutuu tällä vuorottelulla. Pikkuhiljaa joukkoon eksyy myös ilmaamisen kannalta tarpeellisia lieroja. Voit vielä nopeuttaa prosessia myöhimällä kasaa aika ajoin talikolla ja peittämällä kasan tummalla muovilla.
Lanta on myös hyvä kompostin raaka-aine. Monilta hevostalleilta sitä saa ihan kysymällä. Lantaa voi laittaa tekeentymään lehtikompostin joukkoon. Tai sen voi antaa maatua itsekseen tummalla pressulla peitetyssä kasassa. Tumma pinta imee valoa ja lisää lämpöä, sekä nopeuttaa hajoamisprosessia. Pressua kannattaa pitää kasan päällä pari vuotta ja välillä käännellä massaa. Näin saadaan myös mahdolliset rikkakasvit tukahdettua.
Kompostikasan tekeentyminen vie muutaman vuoden. Tarvitaan todella paljon massaa, jotta saadaan ison puutarhan tarpeisiin kompostia. Suosittelenkin ostamaan kompostia, jos olet vasta perustamassa puutarhaasi. Kannattaa googletella vaihtoehtoja. On olemassa jo muutamia valmistajia, jotka tekevät ja myyvät kompostimultaa.
Tee viherkatto
Onko sinulla puutarhavaja, roskakatos, leikkimökki tai jokin muu piharakennus joka kaipaa katon uusimista. Tee viherkatto. Lisäät kasvillisuuden pinta-alaa pihallasi luonnollisella tavalla. Viherkatolla viihtyvät hyvin matalajuuriset maksaruohot, mehitähdet ja alppikasvit. Pörriäiset tykkää ja piha saa lisää mielenkiintoa.
Lisää vesiaihe
Vaikka olemmekin tuhansien järvien maassa, ei meillä ole luonnonelämää ajatellen tarpeeksi ojia ja lätäköitä. Laita pieni vesiaihe tai kunnon lampi pihallesi, Voit pian yllättyä kuinka moni vierailija siellä käy. Pieni lautanenkin käy hyvin siilille, oravalle, pörriäisille ja linnuille.
Isompi lampi taas tuo jo omia tärkeitä elinympäristöjään konnille, liskoille ja vesihyönteisille. Tiesitkö, että esimerkiksi sammakot palaavat sykykypsyyden saavutettuaan kutemaan takaisin synnyinlampeensa? Voit luoda yhdellä lammella useamman sukupolven kodin. Mikä sen mukavampaa kuin seurata avaraa luontoa omalla pihalla.
Istuta puita ja pensaita
Puilla ja pensailla saa puutarhaan eloa ja selkeyttä. Linnut saavat hyvää suojaa ja pesimärauhaa niistä. Pieneenkin pihaan löytyy hyvä puuvalinta. Monia hedelmäpuita saa leikkaamalla pidettyä pienenä ja satoa tuottavana. On myös erikseen jalostettu hyvin kapeina tai matalina kasvavia puita, kuten pylväspihlaja, pilarihaapa tai riippajalava. Mikäli et kuitenkaan halua puita puutarhaasi, kiinnitä linnunpönttojä tolppien päälle tai piharakennusten rauhaisiin nurkkiin. Näin saat mahdollisimman monipuolisen puutarhan ja voit keväisin kuunnella lintujen sirkutusta pihallasi.
Ole siis huoleton puutarhuri
Jätä yllä mainittujen vinkkien lisäksi perennat leikkaamatta syksyisin ja nurmikko haravoimatta. Käytä sekin aika luonnon tarkkailuun ja ihmettelyyn. Tee siileille pesä, lepakoille pönttö, perhosille baari ja ötököille hotelli. Kuinka monipuoliseksi pihasi tuleekaan muutamalla pienellä teolla.
Estetiikka on loppupeleissä katsojan silmissä. Meidän silmämme on totutettu katsomaan siistiä ja hallittua tilaa, aivomme ja silmämme hakevat jatkuvaa tasapainoa. Voisiko se tasapaino toteutua katsoessa luontoystävällistä puutarhaa? Mieti siis puutarhassa möyriessäsi tarvitsetko niin paljon laatoitusta ja nurmikkoa. Vai olisiko jo kenties aika tehdä erilainen helppohoitoinen puutarha. Tästä linkistä löydät lisää helppoja tekoja ja syitä puutarhasi monipuolistamiseen.